4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Kaj so v prejšnjih vladah počeli ministri za zunanje zadeve? Anže Logar prvi po letu 2012 obiskal Hrvaško, in prvi po letu 2007 obiskal Italijo!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

“Ko sem prišel na ministrstvo, sem nemudoma prejel na mizo v podpis nekatere odločitve, ki se mi niso zdele ravno v skladu z zdravim razumom. Pa sem povprašal, kdo je tako odločil in kako je lahko na mizi predlagana odločitev, ne da bi se predhodno o tem pogovorili v mojem kabinetu. Sporočeno mi je bilo, da se je vedno delalo tako. Da je “stroka” pripravila stališče, minister pa ga je potem zagovarjal na različnih forumih. Te vzorce smo obrnili v smer, ki omogoča učinkovito, samozavestno, predvsem pa ciljno usmerjeno zunanjo politiko,” je v intervjuju za Siol povedal dr. Anže Logar.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je ena najbolj svetlih točk sedanje vlade. Po letih izgubljenih vizij v zunanji politiki pod vodstvom Karla Erjavca in Mira Cerarja se Slovenija vrača tako na evropski kot mednarodni zemljevid sveta.  V prvem letu mandata je minister za zunanje zadeve Anže Logar kot zunanji minister opravil 50 srečanj v Sloveniji ali tujini, 39 video- in avdiokonferenc ter 20 uradnih telefonskih pogovorov. Logar je bil prvi slovenski zunanji minister po letu 2012, ki je obiskal Hrvaško, in prvi, ki je po letu 2007 obiskal Italijo piše Siol.

Aktualnemu ministru za zunanje zadeve je uspelo, da je Slovenijo lani obiskal zunanji minister Mike Pompeo, sam pa ga je obiskal v Združenih državah Amerike. Že takrat je Logar povedal, da mora naša država okrepiti odnose z najmočnejšo državo na svetu na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij, digitalizacije in umetne inteligence. Sam še vedno vztraja pri teh besedah, da moramo delati vse, kar je v moči naše države, da izkoristimo potencial dobrih meddržavnih odnosov. S sklenitvijo strateškega dialoga je Logarju uspelo vzpostaviti ta okvir za nadaljnje tesno sodelovanje obeh zunanjih ministrstev. “Ravno v teh dneh je politični direktor zunanjega ministrstva na obisku pri svoji pandanki v Washingtonu.”

Zunanji minister dr. Anže Logar v družbi mednarodnih gostov. (foto: Facebook)

Medijsko blatenje Slovenije v tujini ne odmeva. Slovenska zunanja politika je postala učinkovita in samozavestna.
Vodilo do uspeha zunanje diplomacije pod vodstvom Logarja je predvsem aktivna diplomacija. Velik poudarek daje predvsem srečanjem na osebni ravni. “Vodje diplomacije so prvi, velikokrat pa tudi ključni pogovorni kanal za izmenjavo stališč med državami, zato velja vlagati v medosebne odnose,” izpostavi Logar.

V prvih dneh na ministrstvu za zunanje zadeve je na mizo dobili nekaj odločitev, ki se mu niso zdele smiselne. Po kratkem raziskovanju je hitro ugotovil, da “stroka” na Mladiki pripravlja odločitve in so jih zunanji ministri zagovarjali na različnih forumih. “Te vzorce smo obrnili v smer, ki omogoča učinkovito, samozavestno, predvsem pa ciljno usmerjeno zunanjo politiko.”

Dr. Anže Logar in zunanji minister Portugalske Augusto Santos Silva. (foto: Facebook)

Slovenija bo čez nekaj dni začela predsedovati Svetu EU. Trenutna vladna garnitura se mora soočiti s stalnimi medijskimi napadi iz tujine, da hoče aktualna vlada iz Slovenije narediti avtoritarno diktatorsko državo. Logar izpostavlja, “da ta rompompom, ki ga zganjajo doma s pomočjo export-import  člankov v tujih medijih, v tujini ne odmeva”, se odziva na medijsko blatenje naše države v tujini Logar.

 

V intervjuju je Logar izpostavil še nove poti, kjer želi, da ima Slovenija aktivno vlogo. Ena od prednostnih nalog je tudi priključitev k neformalni skupini sedmih sredozemskih držav MED7. Enako je Slovenijo pridružil k neformalni skupini C5 petih srednjeevropskih držav. Za afero non paper je dejal, da je bil le še eden izmed medijskih spinov, s katerim so hoteli oslabiti vlado. Ob koncu je spomnil še na “borce za vodo”, ki jih ni bilo nikjer,  ko je ljubljanski župan gradil okoljsko sporni kanal C0.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine