11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Kaj imata skupnega Ivo Boscarol iz Pipistrela in Jeffrey Bezos iz Amazona? Levičarski vladi! S to razliko, da Bezosa prosijo, naj ostane, Boscarola pa podijo iz Slovenije!

»Ivo Boscarol zaradi vlade, ki da bo uničila podjetništvo, ne izključuje selitve Pipistrela v tujino. Če gre, naj leti iz MB-letališča, to nujno potrebuje promet. In ob odhodu bo pela Bilbi: Hvala za subvencije, vse intervjuje, delavce, kaj pa tvoje srce, kaj pa tvoje ime?« je zapisal Matija Stepišnik, odgovorni urednik skrajno-levičarskega časopisa Večer, čeprav bi bilo boljše, ko bi svojega nadrejenega Uroša Hakla vprašal, kje je končala večina denarja, ki ga je država odobrila Pomurju z zakonom o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015.

Ivo Boscarol je namreč na nacionalni televiziji dejal, da je ob prebiranju osnutka koalicijske pogodbe. Po pogovorih z nekaterimi ministri pa je dejansko videl, da so prodali slovensko zasebno podjetništvo za ministrske plače v naslednji vladi. Zato ga je postalo strah. »Dandanes imamo normalno obdavčitev kapitalskih dobičkov oziroma dohodkov. Nova pogodba predvideva, da bo šlo vse, vsi kapitalski dohodki od obresti do dohodkov od prodaje podjetja, dobička, v dohodnino. To pomeni, četudi smo nekateri 20 let vlagali v naša podjetja in smo puščali dobiček notri, bomo zdaj obdavčeni 50-odstotno. Verjemite, da podjetja ne bodo tega lahko prebavila,« je bil kritičen Ivo Boscarol zaradi napovedanih novih obdavčitev Šarčeve vlade.

Boscarol je zaradi teh besed in napovedi, da utegne podjetje preseliti v tujino, postal za levičarje, ki so mislili, da bo Pipistrel samo polnil državno blagajno, sovražnik številka 1. Pošiljajo ga iz države, naj gre, kamor hoče.

»Po Batagelju je na vrsti Boscarol. Pripravi naj se Akrapovič. In tako naprej, eden za drugim vsi uspešni, samovznikli zasebniki. Pa da jih popljuvajo pobalinski smrkavci, s petimi razredi FDV, ker jim bodo tako lažje kradli. Totalna vojna rdeče vlade proti gospodarstvu,« pa je zapisal na družbenem omrežju Twitter Tomaž Štih. Zgodba je precej podobna lanskemu dogajanju v ameriškem Seatllu, ko je želela levičarska oblast bolj obdavčiti bogate. Kaj se je zgodilo?

V začetku septembra lani je Amazon, največji svetovni on-line trgovec objavil novico, da išče nove prostore in da sedež mogoče ne bo več v Seatllu. Povedano drugače. Amazon se napovedal umik z območja, kamor gravitira skoraj štiri milijone ljudi. Takoj po objavi so na Amazon začele prihajati ponudbe županov iz vseh Združenih držav Amerike (ZDA). Kar ne preseneča, saj je Amazon v Seatllu zaposlil 40.000 ljudi, posredno je ustvaril še 50.000 delovnih mest, v mestno infrastrukturo je vložil 3,7 milijarde dolarjev, plačal več milijard davkov, napolnil je hotele v mestu in okolici, saj je samo lani rezerviral 233.000 nočitev. Zakaj taka odločitev?

Levičarski aktivisti so več mesecev protestirali in zahtevali, da mestni možje bolj obdavčijo bogate. Najprej so pred dvema letoma povečali minimalno plačo s 7,25 dolarja na 13 dolarjem, kar je, ne boste verjeli, pripeljalo do tega, da so se zaposlenim v povprečju zmanjšali dohodki (to je pokazala raziskava, ki jo je naročil županov urad), nato so se letos odločili, da morajo vsi meščani, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev, plačati 2,5-odstotni dodatni davek. In glede na to, da je Amazon dober plačnik, njegovi zaposlenim pa imajo nadpovprečne dohodke, je jasno, da bo odločitev najbolj prizadela prav delavce Amazona. Ni treba posebej poudarjati, da se je županu Edu Murrayu, militantnemu levičarju (demokratu) in LGBT aktivistu, zelo kolcalo po denarju bogatih, a ko so meščani po tej odločitvi mestnih oblasti in najavi odhoda Amazona začeli dvigati glas, je stisnil rep med noge in odstopil.

Njegov naslednik Tim Burgess (nekoč republikanec, danes demokrat) se je takoj začel pogajati z Amazonom, naj ostane v  Seatllu. Zgodba še zdaleč ni končana. Ko je maja letos mestni svet gasoval o dodatni obdavčitvi velikih in uspešnih podjetij, so v Amazonu ponovno zagrozili z odhodom. Še en tak sovražen pristop in Amazon bo odšel, so dejali v korporaciji.

Sorodne vsebine