26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Ivo Boscarol izpolnil obljubo: Gasilcem nakazal 1,47 milijona evrov

Piše: C. R.

Med največjim požarom v zgodovini samostojne Slovenije, ki je divjal letos na Krasu in uničil 3.705 hektarov površin, je podjetnik Ivo Boscarol obljubil, da bo podvojil sredstva za plačilo prostovoljnih gasilcev, ki jih je obljubila vlada. “Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, spodbuda, da bi zdržali naslednje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi se jim pridružili in zato, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo to, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa,” piše v sporočilu za javnost Boscarola.

Dodal je, da donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, “ampak prispevati po svojih močeh ter motivirati tudi druge, da bi prispevali sredstva za dodatno motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu”. “Uspeh brez primere, ki se ga Slovenci premalo zavedamo.”

Zbiranje podatkov o prisotnih gasilcih je trajalo kar nekaj časa. “Zato se vsem udeleženim opravičujem za čakanje na donacijo,” je zapisal. Po birokratskih postopkih je Boscarol tako 24. oktobra Gasilski zvezi Slovenije (GZS) nakazal sredstva v višini 1.470.034,03 evra, je razvidno iz sporočila za javnost. Priloženo je bilo tudi dokazilo o plačilu, ki ga lahko vidite spodaj.

Celotno sporočilo za javnost:

Spoštovani,

Med največjim požarom v zgodovini samostojne Slovenije, ki je divjal letos na Krasu od 17. julija do 1. avgusta in zajel 3705 hektarov površin, sem gasilcem javno obljubil, da bom podvojil sredstva za plačilo prostovoljnih gasilcev, ki jih je obljubila vlada Republike Slovenije.

Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, vzpodbuda, da bi zdržali naslednje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi se jim pridružili in zato, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo to, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa. Donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, ampak prispevati po svojih močeh ter motivirati tudi druge, da bi prispevali sredstva za dodatno motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu. Uspeh brez primere, ki se ga Slovenci premalo zavedamo!

Zato so si brez dvoma zaslužili nagrado, ki je glede na njihov nesebični trud še vedno premajhna. Verjamem, da jo bodo v društvih porabili na najbolj učinkovit način, da bodo lahko nadomestili uničeno opremo, nabavili novo ter bodo še bolje pripravljeni na prihodnje intervencije.

Zbiranje podatkov o prisotnih gasilcih je trajalo kar nekaj časa, zato se vsem udeleženim opravičujem za čakanje na donacijo, a potrebno je bilo narediti tudi koncept in legalno osnovo za nakazilo. Po prejetju potrebnih podatkov o udeležencih s strani Gasilske Zveze Slovenije je Vlada na 17. redni seji pod 8. točko dnevnega reda, na podlagi 116.a člena Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (ZVNDN) sprejela Sklep št. 84500-2/2022/5, da se za sodelujoče prostovoljne gasilske organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požarov na območju Krasa, preko GZS zagotovi finančna sredstva v višini 1.470.034,03 EUR, to je 63 evrov na dan za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur oziroma 94,5 evra na dan za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur na dan.

Tako je nastala osnova za donatorsko pogodbo s prejemnico, Gasilsko Zvezo Slovenije, po kateri sem dne 24. 10. 2022 sredstva v višini 1.470.034,03 EUR  tudi nakazal in izpolnil svojo dano obljubo.

Po pogodbi bo prejemnica donacije sredstva razdelila med organizacije prostovoljnih gasilcev po kriteriju, ki ga določata drugi odstavek 116 a. člena ZVNDN in pogodba št. 843-51/2022-91-DGZR, to je na podlagi kriterija sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara.

Vsa društva so že prejela pogodbe o višini prejetih sredstev, tako da bodo donirana sredstva razdeljena po posameznih organizacijah prostovoljnih gasilcev takoj, ko vrnejo podpisane pogodbe na podlagi Tabele s podatki o številu prostovoljcev, ki so sodelovali na intervenciji in z opravljenimi urami in je sestavni del pogodbe št. 843-51/2022-91-DGZR.

Prejemnica donacije bo s sredstvi donacije do njihove namenske porabe ravnala kot dober gospodar, tako da bo skrbela za ohranjanje vrednosti donacije, za kar je po pogodbi osebno zadolžen poveljnik g. Franci Petek.

S hčerko upava, da bo tudi najina donacija v javno zdravstvo za izgradnjo zdravstvenega doma in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta zaživela leta 2025 v Ajdovščini, pripomogla k hitrejšim intervencijam na širšem območju Primorske in s sposobnostjo omejitve požarov v začetnem stadiju preprečila požare takih razsežnosti, kot je bil ta na Krasu.

S prispevkom gasilcem sva s hčerko zaključila planirane donacije v višini 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela. Delno sva jih namenila zaposlenim v Pipistrelu, saj so ti najbolj zaslužni za njegovo tridesetletno uspešno zgodbo. Drugi del sva donirala za različne projekte zelo širokega družbenega pomena, da bi lahko čim več ljudi imelo korist od njih, in ne za individualne donacije. Do uspeha nama je na različne načine pomagala in nama ves čas trajanja Pipistrelove zgodbe stala ob strani širša družba in prav je, da ima lahko čisto vsakdo korist od najinih donacij.

Zahvaljujeva se tudi vsem medijem, ki ste pozitivno povzeli novico o najinih donacijah in pripomogli k temu, da zdaj veliko posameznikov in organizacij sledi najinemu zgledu in  donira sredstva za javno dobro.

Lep pozdrav, Ivo Boscarol

Priloga: dokazilo o plačilu

Ivo Boscarol

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine