10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

(EKSKLUZIVNO) Novi incidenti v azilnem domu na Viču! Skupina migrantov, ki je v torek povzročala nasilje, že izginila neznano kam, varnostnik je moral spet nekoga vkleniti, azilanti dobili “študentske bone”!

Teden, ki je za nami, je bil na področju obrambno-varnostnih vprašanj izjemno buren. Najprej smo na televiziji Nova24TV ekskluzivno poročali o nasilju v azilnem domu na Viču v Ljubljani, kjer je moral varnostnik za obrambo pred nasilnimi ilegalnimi migranti uporabiti solzivec, nato je odjeknila še novica o ugrabitvi 79-letnega domačina iz Bele Krajine, ki je kar šest ur preždel zvezan v prtljažniku. Kljub neizpodbitnemu dejstvu, da se na južni meji s Hrvaško vlomi v vikende kar vrstijo, prebivalci pa protestirajo proti gradnji migrantskega centra, skušajo slovensko javnost mainstream mediji v navezi z Generalno policijsko upravo in predsednikom vlade Marjanom Šarcem prepričati, da je Slovenija še vedno varna država. Žal dogodki kažejo drugačno sliko; policija je že prijela pet tujcev, državljanov Libije, Maroka in Alžirije, ki so v petek z ukradenim vozilom nedovoljeno vstopili v Slovenijo in bili nato pri Tepanju udeleženi v prometni nesreči, naši viri znotraj azilnega doma na Viču pa so nas obvestili, da je v četrtek zvečer tam spet prišlo do nasilja, zaradi česar je moral varnostnik uporabiti lisice.

 

Naj spomnimo. Mainstream mediji niso mogli prikriti dejstva, da so bili mariborski policisti v petek zjutraj obveščeni o sumljivem vozilu in osebah na območju Ptuja in da so tja napotili več patrulj. Ugotovili so, da so neznanci peljali po avtocesti s Ptuja proti Slovenski Bistrici, v bližini Tepanja pa so bili nato udeleženi v prometni nesreči. Ugotovili so tudi, da je bilo vozilo ukradeno na Hrvaškem, a so se ilegalni migranti elegantno rešili, zaprosili so za azil, zato so jih že prepeljali v azilni dom na Vič.

Le dan pred njihovim prihodom na Vič pa so imeli tam ponovno intervencijo. Azilantu, državljanu Maroka, po informacijah, ki smo jih dobili od naših zaupnih virov znotraj azilnega doma, ni bila všeč soba, zato je zahteval boljšo. Ker mu zaposleni na Viču sprva niso želeli ustreči, je po pričevanju naših virov postal agresiven, sledilo je prerivanje z varnostnikom, slednji je bil tako primoran uporabiti lisice. Ob tem naj bi ilegalni migrant polomil tudi zapornico, nastala naj bi škoda v višini 1.000 evrov, ki jo bodo kakopak plačali slovenski davkoplačevalci.

Za zaposlenimi v Azilnem domu Vič je pester teden, v četrtek je moral varnostnik spet uporabiti lisice. (Foto: Nova24TV)

Predstavnikov ministrstva v torek v resnici sploh ni bilo, migrante končno umaknili s hodnikov
Sicer pa se je v preteklih dneh po pričevanju naših virov nadaljeval lov na čarovnice, kdo je v torek izdal televiziji Nova24TV novico, da je prišlo do nasilja v menzi, zaradi česar je varnostnik uporabil solzivec in so morali poleg policije na kraj dogodka priti tudi reševalci. Po naših zanesljivih informacijah jo je namreč skupila tudi ženska, ki je omedlela, reševalci naj bi pomagali prav njej. Čeprav smo v torek poročali, da so bili na kraju dogodka prisotni tudi predstavniki ministrstva, so nas naši viri popravili, da smo storili napako – predstavniki ministrstva kljub kritični situaciji in strahu delavcev, da so vse bolj ogrožena tudi njihova življenja, niso prišli na kraj dogodka.

V torek smo poročali, da v azilnem domu, kjer je prostora za približno 200 migrantov, biva skoraj 400 migrantov, sami prebivalci so za naše kamere razlagali o kaotičnih razmerah, da spijo kar po hodnikih in v učilnicah in da zahtevajo od države, da zanje zgradi večji migrantski center. Po naših informacijah so se v azilnem domu po razkritjih Nova24TV podvizali in migrante umaknili s hodnikov; iz sob so odnesli omare in vanje namestili dodatne postelje, tako da je zdaj v posamičnih sobah nameščenih po šest migrantov ali več.

Kam je izginilo 60 migrantov in ali nam jih bodo spet vrnili?
Zanimivo je, da je že naslednji dan po incidentu, o katerem je poročala Nova24TV, neznano kam iz azilnega doma izginila skupina okrog 60 migrantov, med njimi tudi alžirski državljan, zaradi katerega je bil varnostnik primoran uporabiti solzivec. Večina teh migrantov, ki izginejo, se sicer ponavadi vrne, ko jih deportirajo iz drugih držav članic Evropske unije, največ iz Nemčije in Francije, naša policija pa jih prevzema na letališču na Brniku in jih vozi nazaj na Vič. Kot trdijo naši zaupni viri, anonimni zaposleni v omenjenem azilnem domu, gre pogosto za migrante, ki so v drugih državah označeni za nevarne ali sumljive in imajo zato posebno spremstvo, v Sloveniji pa so nato brez posebnega spremstva nameščeni v azilnem domu, zaradi česar so zaposleni pogosto v strahu.

Migranti so zdaj dobili neke vrste študentske bone, da ne bi eni jedli na račun drugih. V petek so se lahko posladkali tudi z gratiniranimi palačinkami. Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Sicer pa smo od naših zaupnih virov izvedeli, da so zaposleni v azilnem domu na Viču sila začudeni, zakaj migranti pijejo alkohol, če pa so večinoma muslimanske veroizpovedi, prav tako naj se številni ne bi “postili” za svoj praznik ramazan. Nasploh se je Slovenija izkazala za do migrantov izjemno humano državo, saj jedilniki kljub navalu na dom ostajajo izjemno bogati; če so imeli prejšnji teden na jedilniku za kosilo zelenjavno juho, njoke z omako z morskimi rakci, solato in sladico, so se ta konec tedna migranti lahko okrepčali z juho, mesnimi polpeti z jajčkom in solato, posladkali pa z gratiniranimi palačinkami. Ne čudi, da so se v kuhinji ob prevelikem navalu na dom za hrano prerivali, nekateri so želeli jesti večkrat na račun drugih, kar so zdaj na Viču uredili tako, da so vsi migranti, tako kot naši študenti, dobili bone, brez katerih ne morejo več do obroka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine