23.9 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Znova »fake news« na STA? Za opoldne napovedana objava imena novega celjskega škofa je menda le novinarska raca, je pa sedež celjske škofije od danes tudi uradno prazen

Kot smo poročali, naj bi danes objavili ime novega celjskega škofa, a očitno se je ta informacija izkazala za novinarsko raco oz. »fake news«, kot se temu reče po novem. Ime naslednika namreč še ni znano, znano pa je le, da je od danes naprej škofovski sedež v Celju uradno izpraznjen.

 

STA je danes poročala, da je papež Frančišek sprejel odstop celjskega škofa Stanislava Lipovška, ki ga je ta ponudil julija, ko je napolnil 75 let, je za STA pisanje Dnevnika potrdil Lipovšek. Dejal je tudi, da bo njegov naslednik znan danes predvidoma ob 12. uri. To novico je objavila STA ob 8:32, novice do sedaj še ni umaknila.

Očitno je tisti, ki je objavil to sporočilo, »zamočil« – imena novih škofov se sicer po tradiciji res sporoča točno opoldne, vendar se to zgodi na tiskovni konferenci, ki jo skliče Tiskovni urad Slovenske škofovske konference. Na tej tiskovni konferenci se ponavadi že predstavi novi škof. Škofovskega kandidata navadno apostolski nuncij že nekaj dni prej obvesti, da je bil izbran za škofa, vendar mora kandidat tudi dati svojo privolitev.

Vendar pa tiskovni urad ni poslal danes nobenega vabila, niti ni kako drugače namignil na morebitne spremembe v Cerkvi na Slovenskem. Je pa kmalu po dvanajsti sporočil novico, da je z današnjim dnem škofovski sedež v Celju tudi uradno izpraznjen, Lipovšek pa bo dobil naziv upokojeni celjski škof. Za čas izpraznjenega sedeža bo škofijo vodil škofijski upravitelj, kakor to določajo kann. 419-430 ZCP, so sporočili iz tiskovnega urada.

Ob tem naj spomnimo, da gre pri izbiri škofijskega upravitelja predvsem za interno zadevo škofije (navadno lahko škofijo kot upravitelj začasno vodi tudi duhovnik), medtem ko apostolskega administratorja imenuje Sveti sedež. Na primer, leta 2004 je ljubljansko nadškofijo nekaj mesecev kot škofijski upravitelj vodil tedanji ljubljanski pomožni škof Andrej Glavan, sedaj novomeški škof. To se je zgodilo po tistem, ko je dotedanji ljubljanski nadškof Franc Rode postal prefekt kongregacije za ustanove posvečenega življenja ter družb apostolskega življenja. Jeseni istega leta pa je bil nato imenovan novi ordinarij Alojz Uran, ki je bil do tedaj prav tako pomožni škof.

Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine