25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V slogu naslednice komunistične partije: Član stranke SD Mitja Crnkovič, ki je s smrtjo grozil Logarju in njegovim staršem, s strani stranke prejel celo nagrado!?

Z vidika človekovih pravic je problematično vsakršno izzivanje nestrpnosti in pozivanje k sovražnosti. V zvezi s tem pa je treba pripomniti, da je veliko ljudi, ki imajo pri obravnavi sovražnega govora dvojna merila; namreč – ko gre za sovražni govor, ki je naperjen proti osebi, ki je ne marajo, je vidna velika mera tolerance, seveda pa bi bila povsem drugačna zgodba, če bi bil sovražni govor uperjen proti njim oziroma njihovim. V tem konkretnem primeru imamo v mislih zapis enega izmed članov stranke SD, ki je na družabnem omrežju Twitter presegel vse meje dobrega okusa, saj je zapisal: “Ata in mama Logar, a se bosta sama ubila ali vaju je treba ubit zaradi spočetja in rojenja tega sprevrženega stvorenja?” Pri tem je treba dodati, da ne gre le za neokusen zapis, temveč za kaznivo dejanje po Kazenskem zakoniku, 135. člen, ki predvideva zaporno kazen do enega leta.

Sovražni in grozilni zapis s smrtjo je lani zapisal Mitja Crnkovič, ki je sicer zaposlen kot administrator v sprejemni pisarni v Občini Puconci, sodeč po objavah na družabnih omrežjih pa velja za velikega jugonostalgika. Sklepati je mogoče, da članu stranke SD očitno niso bili po volji napori poslanca SDS dr. Anžeta Logarja, ki je nepopustljivo stopil na prste banksterjem in kot predsednik preiskovalne komisije o bankah razkrival umazane podrobnosti v zvezi z milijardnim pranjem iranskega denarja v NLB.

Foto: Facebook

Gre za aktivnega člana stranke SD

Glede na to, da je na družabnem omrežju Twitter zaokrožila fotografija, na kateri Crnkovič, oblečen v rdečo majico z znakom Socialnih demokratov, prejema nagrado stranke, je mogoče sklepati, da gre za aktivnega člana stranke. Očitno je njegovo vedenje v skladu z usmeritvami stranke, ki ji očitno ni po volji razkrivanje podrobnosti o pranju denarja, ki se je dogajalo v času, ko je bila na oblasti stranka SD z Borutom Pahorjem na čelu. Ob takšnem zapisu bi bilo pričakovati, da se bodo v stranki SD najostreje odzvali in obsodili sprevrženo obnašanje. Očitno pa je čisto preveč kaj takega pričakovati od stranke, ki je naslednica Komunistične partije Slovenije.

Foto: Twitter

Pričakovati je bilo, da se bo vsaj policija nemudoma odzvala na vrsto pozivov ob grožnji s smrtjo, a tudi do tega ni prišlo. Potem ko je prvak stranke SDS Janez Janša preko Twitterja podal komentar (“To seveda ni sovražni govor ali grožnja za policijo, kajti prvorazredni si lahko vse privoščijo”), se je vnovič odzval Crnkovič. Tokrat na Facebooku, brez sramu je zapisal: “Če me takši kak naš ljubljeni veliki vodja Ivan, majo za prvorazredne, se je za zamisliti: čast ali sramota? Ah, Janez daj se skuliraj … ka njemi je Urško povodni mož odneso? Blagor njej …” Logar je glede sovražnega napada na njegovo osebnost in starše od policije zahteval pojasnilo, ali bo začela s postopkom po uradni dolžnosti. Tam pa so mu odgovorili, da se kaznivo dejanje grožnje preganja na predlog upravičene osebe pri policiji ali tožilstvu.

Vsekakor bi lahko policija drugače odreagirala in resno preiskala primer, saj Kazenski zakonik v 135. členu pravi: Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
Kdor stori dejanje iz prejšnjega odstavka proti dvema ali več osebam ali z grdim ravnanjem ali z orožjem, nevarnim orodjem, drugim sredstvom ali na tak način, da se lahko telo hudo poškoduje ali zdravje hudo okvari, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.”

Grožnja naj bi bila zapisana v “afektu”

Potem ko smo prvič poročali o sprevrženem obnašanju, se je avtor grozilnega zapisa vnovič oglasil in na Twitterju zapisal opravičilo Logarju ter dodal, da naj bi bilo tisto, kar je bilo izrečenega oziroma zapisanega, izrečeno v afektu. Ob tem pa je zaprosil, da naj se medijska oziroma kakršnakoli druga gonja proti njemu konča. Na tem mestu se moramo vprašati, kako je mogoče, da tak človek ostane nesankcioniran s strani stranke in še naprej opravlja delo na občini Puconci? Je primerno, da je tak človek zaposlen v javnem sektorju? To presodite sami, je pa zelo težko doumeti, kako je možno, da ravno tisti, ki se imajo za najbolj strpne, tolerirajo tako grobo obliko sovražnosti v obliki grožnje s smrtjo. Kam smo prišli?

H. M.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine