13.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Boris Pahor je mrtev, zdaj lahko “priključujejo” Primorsko

Piše: Spletni časopis

Prihodnje leto bodo vladajoče stranke tudi uradno praznovale komunistično poimenovanje praznika vrnitve Primorske.

Po vetu državnega zbora je 50 poslancev Svobode, SD in Levice poimenovanje praznika vrnitev Primorske, kar je bilo uzakonjeno v času prve vlade Janeza Janše, spremenilo v priključitev Primorske. Država bo s tem praznovala poimenovanje komunistične partije leta 1943, ki so razglasili priključitev Primorske in ne več imenovanja iz mirovne pogodbe po vojni, s katero je bila določena meje in je bilo del ozemlja Primorske (pa tudi Istra in Dalmacija) vrnjen Jugoslaviji, a so v Italiji ostali veliki deli, denimo Trst, Gorica s slovenskim življem. Razplet glasovanja po strankah je bil danes takšen.

Iz leve so v parlamentu in javno trdili, da Primorci že zdaj praznujejo priključitev. Te trditve so bile manipulacija. Govorili so o svojih funkcionarjih in pristaših na Primorskem. Dokaz, da ni res, je bilo nasprotovanje uglednega tržaškega pisatelja Boris Pahor, ki je nedvomno Primorec. Preimenovanju je osebno ostro nasprotoval leta 2019, ko so po vetu državnega sveta z leve enako spremembo poskušali že izglasovati na predlog Matjaža Nemca (SD). A takrat propadli. Pahor je opozoril, da so za preimenovanjem ideološki razlogi levice, državi pa bo škodilo. In dejal: “Primorska nam je bila odvzeta in nato vrnjena. To je bilo krvavo plačano.” Boris Pahor je umrl leta 2022.

Ideološko ozadje spremembe imena je brez ovinkarjenja v DZ, ko so spremembo letos uzakonili, povzel vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec: “Zgodovinsko Primorci praznujemo bistveno več kot je bila mirovna pogodba z Italijo. V bistvu, Primorci praznujemo predvsem tisto, kar je plenum OF sklenil. Že pred nekaj leti smo v Komnu praznovali tudi 40. obletnico praznovanja tega praznika. Ampak takrat se je praznovalo ravno ta sklep vrhovnega plenuma, ne pa uveljavitve Pariške mirovne pogodbe.”

Politiki, ki zdaj spreminjajo poimenovanje sami zadnja desetletja niso bili uspešni in slišati je kritike, da niso priključili, zapravili so izhod na odprto morje, tudi s tem, ko so se v času Karla Erjavca preveč naslonili na Moskvo, sosednja Hrvaška pa spretno bolj na ZDA in Nato.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine