11.7 C
Ljubljana
sreda, 16 oktobra, 2024

Noro: Slovenija ima dvakrat več sodnikov kot povprečna evropska država

Piše: Nova24tv.si

Slovensko pravosodje se je v preteklosti otepalo obtožb o politični pristranskosti in o masovnem kršenju človekovih pravic, najnovejše poročilo Sveta Evrope pa izpostavlja tudi izredno potratnost sodnega sistema. Na 100 tisoč prebivalcev je v Sloveniji kar dvakrat več sodnikov od evropskega povprečja, nad povprečjem pa je tudi količina sredstev, ki ga za pravosodje namenjamo davkoplačevalci. 

Slovenija je namreč leta 2022 za pravosodje namenila 107,1 evra na prebivalca. Evropsko povprečje je izrazito nižje, in sicer 85,4 evra. Izraženo v deležu BDP: za delovanje sodstva smo namenili 0,38 odstotka BDP, kar precej presega evropsko povprečje (0,31 odstotka). Količina sredstev, ki jih bo država namenila za delovanje pravosodja, pa se bo po odločitvi ustavnega sodišča še precej povečala.

Spomnimo: sodniki rednih sodišč, državni tožilci in državnoodvetniški funkcionarji imajo od avgusta naprej za 26,2 odstotka višje plače glede na junij 2012. Glede na julij 2024 pa bodo te višje za 12,35 odstotka. Portal MMC poroča, da bo finančni učinek povišic državo letos stal 8,7 milijona evrov. Še dodatno pa se bo količina sredstev, ki jih namenjamo za pravosodje, povečala s prihajajočo plačno reformo, ki bo sicer povečala strošek delovanja celotnega javnega sektorja.

Vir: Svet Evrope

Poročilo Sveta Evropa razkriva, da ima Slovenija 40,7 sodnika na 100 tisoč prebivalcev. Evropsko povprečje je drastično nižje in znaša zgolj 22 sodnikov.

Najbolj “požrešno” je sodstvo
Poročilo navaja, da je Slovenija v skupini držav, ki so v letu 2022 več kot 80 odstotkov proračuna, namenjenega pravosodju, namenile delovanju sodišč. Slovenija je namenila kar 87,3 odstotni delež, kar je eden najvišjih deležev v Evropi. V omenjeni skupini so sicer še Češka, Malta, Španija, Monako in Srbija.

Kot zanimivost: slovensko pravosodje je tudi docela spolno neuravnoteženo. Sodstvo sestavlja 81 odstotkov žensk, tožilstvo pa 68 odstotkov. Podatek je zanimiv, saj je bilo v preteklih letih na politični levici veliko govora o spolnem uravnoteževanju gospodarstva.

Poročilo je pripravila Evropska komisija za učinkovito pravosodje (Cepej) pri Svetu Evrope. Poročilo temelji na podatkih iz leta 2022, zajelo pa je 44 držav. Lihtenštajn in San Marino v poročilu nista vključena, Izrael in Maroko sta sodelovala kot državi poročevalki, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine