8.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 oktobra, 2024

(PREJELI SMO) Slovenski zdravnik na kongresu Slovenskega zdravniškega društva: “Mojo kolegico so kaznovali, ker se je odzvala, ko so jo potrebovali!”

Piše: Črtomir Seušek, dr. med. 

Drage kolegice in kolegi, spoštovani gosti. Še nikoli do sedaj ni bil slovenski zdravnik postavljen tako nizko.

Slovenskemu zdravniku se nalaga delo po dekretu. Slovenskega zdravnika se naslavlja z različnimi slabšalnimi izrazi. Kolegica ki poleg dela v zdravstvenem domu dežura v bolnišnici nekoliko več, kot je določala pogodba, je zaznamovana s prekrškarico in oglobljena. Ker se je odzvala na potrebo JZZ. Za urgenco otrok in neprekinjeno zdravstveno varstvo, ne za kake visoko donosne estetske posege. Ponižana. Ker se je odzvala, ko so jo potrebovali.

Sinoči smo v dežurstvu sprejeli  poškodovanca, mojo generacijo. Premestitev iz druge splošne bolnišnice, po zasnovi in namenu primerljive z našo. Spiralni zlom goleni, za osteosintezo. Zaradi ogroženosti kožnega pokrova (grozeč bulozni edem), pa tudi razvoja kompartment sindroma indikacija za urgentno osteosintezo. Premeščen, ker zaradi odhoda ključnih specialistov iz napotne ustanove včeraj tam niso mogli pokriti travmatološke urgence.

Mimogrede, kam bomo poslali otroka s prirojeno srčno napako? Določenih lukenj na hlačah ni moč zakrpati.

Kako malo je cenjeno zdravstvo, nam kažejo peripetije ob odkupu stanovanj na mariborski Masarykovi za potrebe gradnje mariborske onkologije. Da ne bi kemoterapije točili na hodnikih. Bolniki so se samoorganizirali za zbiranje primanjkljaja denarja, da se je končno začelo premikati. Pa je govora o pol milijona €. Za primerjavo: 170 MIO € za prenovo neke železniške postaje, s katero nato odbrziš v vlaku s hitrostjo s 40 km/h, se je našlo brez večjih problemov. Denar torej je.

To, drage kolegice in kolegi, to je stanje slovenskega zdravstvenega sistema. Sistema, ki nam ga baje zavida ves razviti zahodni svet z SZO in OZN na čelu.

Z obkladanjem s slabšalnimi izrazi in omejevanjem na vseh področjih uspešno odganjamo vedno več zdravstvenega kadra. V samoplačniško sfero, v tujino, tudi ven iz medicine. Za vedno. Kar poglejte zasedenost razpisanih mest za specializacijo družinske, pa urgentne medicine, tudi kirurgija ni več zaželena. Druga področja bodo sledila. Medicinske sestre že odhajajo v druge, bolj plačane sektorje.

Na tem mestu izjavljam: kot zdravnik delam samo v JZZ SB Izola, po podjemni pogodbi pa ne zdravim, ampak predavam Medicino za pomorce bodočim pomorskim oficirjem in kapitanom na FPP. Čista pedagoška dejavnost.

ZZZS (v katerem zdravniške organizacije nimamo svojega predstavnika, imajo pa ga dobavitelji zdravil in opreme!), ki določa cenik in ponudbo in drži roko nad zdravstvenimi financami, določi koliko programa, to je koliko zdravljenja bomo izvedli na leto. Zboli pa več ljudi, kot je predvidenega programa. Ljudje plačujejo zavarovanje in ko zbolijo, se lahko postavijo v čakalno vrsto. Asociacija na vrste za gorivo v SFRJ. Če imaš prometno nezgodo in kasko zavarovanje, ti na račun zavarovalnice avtoklepar popravi avto takoj. Predstavljajte si čakalno dobo eno leto za kleparsko storitev.

Bolniki si želijo zdravljenja, vemo. In če ga ne dobijo v doglednem času, so pripravljeni plačati samoplačniško kljub temu, da jim pripada iz vplačanih premij zavarovanja. Vse samo zato, da bi čim prej ozdraveli. Zdravje je vrednota. Justice delayed is justice denied. In zdravnik, ki se je v JZZ ali na koncesiji že nagaral za tistih minimalno 120% delovne obveznosti (ja, delovni teden vseh ostalih, razen nas 8000 od 2 000 000 Slovencev je 40 ur na teden), je pripravljen delati popoldne še za samoplačnika. Kaj je tu spornega? Vsak, ki se odloči za samoplačniško storitev izstopi iz čakalne vrste za posege dopoldne in jo efektivno skrajša. Boste rekli, tak zdravnik dopoldne ne dela. Pa kako bi prišel do dobrega imena in spretnosti, da bi ga ljudje popoldne iskali za denar, če ne s pridnim delom najprej dopoldne?

Mediji na veliko objavljajo zdravnike med največjimi prejemniki dohodkov. Na nekaj pa pozabijo: postavljajo nas ob bok tistim, ki do zaslužka pridejo s 40 urami na teden. Pri nas pa je naveden zaslužek z vsemi dežurstvi in nadurami. Urno postavko naj primerjajo. Kolega je vzel nekaj dni dopusta. Da prebeli stanovanje. Ker je ob urni postavki pleskarja izračunal, da se mu bolj splača beliti samemu. Samo v Sloveniji.

Ob tem, da je delo zdravnika nemogoče opravljati na črno. Naj posebej poudarim, da sem kategorično proti delu na črno in dejstvo, da med zdravništvom ni sive ekonomije, navajam kot svetal zgled. Nemogoče je delati na črno, ker je vsaka storitev vezana na izvid. Izvidi so sledljivi. Za vse te »pridobitne« dejavnosti so plačani prispevki in davki. Državi in državljanom, od katerih naj bi se okoriščali. Delamo z veljavnimi licencami in za vse svoje delo plačamo prispevke in davke. In na tej točki bi se moralo državno omejevanje v vsaki demokratični državi, zlasti tako, ki prisega na tržno ekonomijo, končati. Pa se v Sloveniji ne…

Pozivi tistim kolegom, ki odhajajo v tujino, da naj vrnejo denar za šolanje… To je navadna floskula. Drži, da je šolstvo, tudi visoko, v Sloveniji solidarnostno financirano. Kar pa ne pomeni, da ga plača država kot neko božanstvo. Vsi imamo očeta in mater. Ki sta v času našega odraščanja trdo garala. Od tega garanja je država pridno obračunavala prispevke in davke. Vse šolnine so bile ob zaključku šolanja poplačane. Z davki očeta in mame, njima se ima vsak posebej zahvaliti. Stroški specializacije? Poplačani z delom v urgentnih ambulantah med specializacijo, ki smo jih v veliki meri oddelali samostojno. Z asistiranjem pri operacijah, ki se brez asistence ne bi zgodile, s pisanjem odpustnic, z…, z… Vse je odplačano in dolga ni. Vsak odide s poravnanimi računi.

Sprejemanju novele ZZDej na pot.

O posameznih členih smo slišali že veliko, zato zdaj le mnenje o noveli kot celoti.

Novela je škodljiva. Pa ne samo posamezni členi, novela ne potrebuje manjših popravkov, ampak je že v ideji zgrešena.

Pa zdaleč ne na prvem mestu po finančnem učinku na zdravstvene delavce, čeprav bo ravno ta še bolj odganjal ljudi od izbire poklicev tega področja in že zaposlene v tujino, v samoplačništvo, iz medicine. S tem pa bo vedno manj realnih možnosti, kje bi se ljudje lahko zdravili.

Škodljiva je na prvem mestu v svoji nesvobodnosti, čeprav jo je pripravila stranka, ki se ponaša z imenom Svoboda. Uvaja elemente prisilnega dela, omejuje lastno pobudo, je proti vrednotam, ki smo jih zasledovali pri demokratizaciji in osamosvajanju konec 80ih in v začetku 90ih let prejšnjega stoletja. Je proti vrednotam EU. In ne samo to, novela je diskriminatorna. Že z vstopom v zdravniški poklic nimaš možnosti, da bi delal 40 ur na teden, kot ostali državljani. To je bilo že pred novelo. Novela uvaja česa vsega ne smeš početi v svojem prostem času. Poskuša seči tudi v tujino, da ne bi slučajno česa počel preko meje po opravljenih vseh dolžnostih v svojem JZZ, skratka novela omejuje delo zdravnika tako, kot ne omejuje nobene druge poklicne skupine.

Slovenski zdravniki smo v povprečju znani kot deloholiki. Po številu zdravnikov na 100.000 prebivalcev smo na repu OECD, po številu odpustov iz bolnišnic pa v vrhu iste organizacije. V povprečju za kakih 30% presegamo normative. Kar preko palca pomeni, da bi, če bi kak zdravnik na delu zabušaval, na njega prišlo vsaj pet zdravnikov, ki pričakovan obseg dela presegajo za 50%. Brez sramu lahko rečemo, da smo mi glavni motor uspehov slovenske medicine, ki je vsem manjkom navkljub (zaenkrat še) primerljiva z medicino v EU. Za ceno naše požrtvovalnosti.

Ne mezdni delavci, z novelo bi postali de facto tlačani JZZ, v katerem smo zaposleni. Tlačan pa izgubi voljo do dela in dela minimum od minimuma, v katerega je pač prisiljen.

Sprejmite novelo, ki temelji samo na prepovedih in kaznih, pa boste dosegli, da bodo najbolj marljivi zdravniki v Evropi svoje delo morali oddelati po predpisih nekega tekočega traka, ki ubija vsako voljo do dela in niža produktivnost, novela poleg tega s svojimi predpisi dobesedno onemogoča veliko do sedaj možnih rešitev za krajšanje čakalnih vrst. Dobili boste, čeprav to ne želimo postati, uradnike, v to namreč vodi prisila. Vrste čakajočih pa se bodo daljšale in daljšale, dokler se ne bodo nekje ustalile zaradi krajšanja po naravni poti, ki vodi na…

Hvala za pozornost

Op. avtorja: zapis je rahlo razširjena verzija govora na 161. kongresu Slovenskega zdravniškega društva v Portorožu 11.10.2024 in smiselno na določenih mestih vsebuje tudi moje replike v diskusiji na stanovski temi Protislovja predlaganih sprememb zdravstvene zakonodaje. Zapisana stališča so moja in za njimi trdno stojim.

asist. Črtomir Seušek, dr. med.

spec. splošne in žilne kirurgije

Splošna bolnišnica Izola

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine