14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 oktobra, 2024

Je tudi Peter Gregorčič vrgel puško v koruzo?

Piše: Nova24tv.si

Očitno so stare sile SLS, ki se borijo, da večini desnice kradejo dva do tri odstotke na volitvah, znova prevzele stranko. Nosilec liste njihove evropske liste Peter Gregorčič, ki je stranki skoraj zagotovil mandat evropskega poslanca, saj je zbral skoraj 32.024 glasov, je očitno doumel, da je njegova politična pot v SLS zaključena. 

“Po evropskih volitvah so me nekateri odbori SLS prosili, naj stranki pomagam pri političnem preboju na nacionalni ravni. Iz hvaležnosti za njihovo pomoč med kampanjo sem jim prisluhnil in se odzval. Žal se je izkazalo, ocenjuje, da stranko še vedno obvladujejo ozke interesne skupine, ki jim ustreza šibko vodstvo. SLS so zaklenili, zato na ključne odločitve terenska mreža lokalnih odborov ne more vplivati,” je povedal za Delo.

Gregorčič: “Politika zame ni nuja”

“V takih primerih je najbolje slediti svetopisemski modrosti, ki pravi: ‘Novega vina tudi ne vlivajo v stare mehove, sicer mehovi počijo in vino se razlije, mehovi pa uničijo. Novo vino vlivajo v nove mehove in se ohrani oboje.’ S tem spoznanjem sem svojo pot s SLS zaključil,”  je povedal Gregorčič, ki se sicer trenutno kot raziskovalec nahaja v ZDA, in dodal, da bo o nadaljnjih korakih razmislil, ko pride novembra domov.
Vidni predstavniki SLS-a: predsednik stranke Marko Balažic, Lojze Peterle in nekdanji evrokandidat Peter Gregorčič. (Foto: Bobo)

“Vstop v politiko zame ni nuja, ampak le ena izmed mogočih izbir. Izbral jo bom samo, če bom ocenil, da lahko s tem prispevam k spremembam na bolje,” je še povedal.

Gregorčič je SLS zopet naredil relevantno

Peter Gregorčič je bil deležen presenetljivo visoke podpore volivcev na evropskih volitvah, zato so ga nekateri analitiki začeli videvati kot ključni novi obraz na desnici, še bolj pomemben od Anžeta Logarja in njegove nove stranke. Stranko SLS bi lahko pripeljal nazaj v relevantnost in na prag vstopa v DZ na naslednjih volitvah, če bi sam postal predsednik stranke, medtem ko so bili prej povsem nevidni s sedanjim predsednikom Balažicem.

Gregorčič je bil med kampanjo celo fizično napaden (vir: Bojan Požar, X)

Nov projekt

Pri tem analitiki omenjajo, da marsikomu v stranki status quo, kjer lebdijo kak procent pod parlamentarnim pragom, nekako odgovarja, medtem ko si drugi želijo združitve z NSi in ponovitev zloglasne poroke SLS + SKD, ki je naredila veliko škodo slovenski desnici. Če stranka obstane pred parlamentarnim pragom, s tem bodoči desni koaliciji odnese ključne tri procente, če se združi z NSi, pa preneha obstajati in izgine, saj je NSi z ali brez SLS zabetonirana na 7 do 10 odstotkih.

Ključno vprašanje je, če želi Gregorčič presekati ta gordijski vozel in se preizkusiti v kakšnem novem – morda libertarnem – strankarskem projektu, ki bi bil komplementaren obstoječi desnici. Gregorčič je v preteklosti dejal, da o novi zgodbi še razmišlja, ni pa jasno ali bi se priključil kakšnemu že izdelanemu političnemu projektu ali pa bi začel s povsem svojo zgodbo, kot to počno “novi obrazi” na levici. Jasno je, da bo njegova naloga veliko težja brez zaslombe velikih medijev in kapitalskega ozadja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine