14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 7 oktobra, 2024

(NA DANAŠNJI DAN) Pred letom dni Hamas udaril po Izraelu, borba s teroristi še vedno traja

Piše: G. B. 

Na današnji dan pred letom dni je teroristična organizacija Hamas napadla Izrael z raketami ter ob tem izvajala na kopnem tudi ugrabitve in uboje. Nekateri izraelski talci so še vedno v ujetništvu. Leto dni kasneje se boj proti terorističnima organizacijama Hamas in Hezbolah stopnjuje. 

Zelo kmalu po tem napadu se je namreč začela izraelska vojaška operacija v Gazi, ki je sicer enklava pod oblastjo Hamasa. Slednji je ves čas uporabljal civilno prebivalstvo za živi ščit, zato je število žrtev po letu dni zelo visoko. Na podlagi tega so skušali islamisti doseči, da bi svet obsodil Izrael kot državo, ki izvaja genocid. V to smer je šla tudi slovenska zunanja politika, še bolj pa fanatični slovenski levičarji, ki nadaljujejo s podporo terorizmu.

Po letu dni se je težišče vojne preselilo v južni Libanon, kjer se nahajajo enote Hezbolaha. V nedavni specialni operaciji je Izraelu uspelo likvidirati tudi nekatere voditelje Hezbolaha, ki ga sicer podpira Iran. Slednji je zato sprožil raketni napad na Izrael.

V Evropi se ob obletnici vdora Hamasa v Izrael, ki je sprožil silovito izraelsko ofenzivo na Gazo, sicer vrstijo izrazi solidarnosti z judovskimi skupnostmi in obenem pozivi k ustavitvi vojne, ki je opustošila palestinsko enklavo. K takojšnji prekinitvi ognja je pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in več evropskih voditeljev. Von der Leyen je v izjavi znova ostro obsodila dejanja palestinskega islamističnega gibanja Hamas izpred leta dni, ko so njegovi pripadniki ubili okoli 1200 ljudi, še 250 pa jih zajeli za talce. “Prinesla so izjemno trpljenje ne le prebivalcem Izraela, ampak tudi nedolžnim Palestincem,” je sporočila.

Leto dni po začetku vojne so razmere v Gazi po njenih besedah grozljive. Ponovila je poziv k takojšnji prekinitvi ognja, izpustitvi vseh talcev in končanju konflikta ter napovedala nadaljnjo humanitarno pomoč EU ljudem tako v Gazi, kjer je bilo ubitih okoli 42.000 ljudi, kot tudi v Libanonu. “Hamasovi teroristični napadi na Izrael so sprožili vrtinec nasilja, ki je celotno regijo pripeljala v izjemno napeto in nemirno stanje,” je zapisala in vse strani pozvala k odgovornemu in zadržanemu ravnanju. Izrazila je še solidarnost z judovskimi skupnostmi po vsem svetu. Opozorila je, da se vnovič krepijo antisemitski incidenti in napovedala nadaljnje ukrepanje proti temu na ravni EU.

Solidarnost z Izraelci je izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je danes na omrežju X zapisal, da bolečina ostaja tako živa kot pred letom dni. V telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjhujem je že v nedeljo potrdil neomajno zavezanost varnosti Izraela, obenem pa se se zavzel za prekinitev ognja v Gazi in Libanonu.

Da stojijo ob strani judovski skupnosti, je sporočil tudi britanski premier Keir Starmer, ki je v zapisu na X poudaril, da je bil 7. oktober 2023 najtemnejši dan v judovski zgodovini po holokavstu. “Spričo sovraštva ne smemo nikoli gledati stran. Pogleda ne smemo obrniti niti, ko civilisti nosijo posledice tega konflikta na Bližnjem vzhodu,” je zapisal in prav tako pozval k prekinitvi ognja.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine