19.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 septembra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Vpliv minimalne plače na socialne transferje

Piše: Vida Kocjan

Vodstvo stranke Levica je kar nenadoma začelo izpostavljati nizke plače zaposlenih, pri tem pa pozabljajo, da so prav oni poleg Gibanja Svoboda in SD odgovorni za pretirano obremenjenost plač z davki in s prispevki. S svojo politiko Slovenijo vodijo v katastrofo.

Iz koalicijske stranke Levica nam v zadnjem času sporočajo, da »socialna pomoč ni previsoka, ampak so plače prenizke«. Kot kaže, so le uvideli, da bi morale biti plače višje, več kot očitno pa jim ni jasno, da bi te lahko bile višje, če ne bi bile tako pretirano obremenjene z davki in s prispevki. Ker je Levica del koalicije, ki jo vodi Robert Golob, je jasno, da so za pretirano obremenjenost plač poleg Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov (SD) soodgovorni.

Plače v Sloveniji med najbolj obdavčenimi

Po podatkih Evropskega statističnega urada (Eurostat) je Slovenija ena od držav z najbolj obdavčenimi plačami v Evropi. Po neto plači in kupni moči smo kljub hitri rasti plač v preteklem letu tik nad Romunijo. To pomeni, da je materialna blaginja slovenskih državljanov in državljank med najnižjimi v Evropski uniji. Glavni krivec za to pa so visoki davki in prispevki.

Medtem ko Levica zdaj čudežno opaža, da so plače prenizke, več kot očitno pozablja, da je sama tista, ki je skupaj s koalicijskimi partnerji poskrbela za ukinitev znižanja dohodnine in usklajevanje davčne olajšave z inflacijo. Prav tako je vladna koalicija uvedla dodaten prispevek za dolgotrajno oskrbo. Ker se premalo ustvari in so plače preveč obremenjene z davki in s prispevki, ni presenetljivo, da so pri nas tolikšne težave s plačami.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine