17 C
Ljubljana
nedelja, 22 septembra, 2024

Hamas brutalno obračunava ne le z Izraelci, temveč tudi s Palestinci, ki si drznejo kritizirati njegovo vladavino v Gazi

Piše: C. R.

Pripadniki teroristične organizacije Hamas in njihovi podporniki ne vidijo svoje glavne tarče samo v Izraelu, temveč se očitno brez težav brutalno znašajo tudi nad Palestinci, ki si jih drznejo kritizirati ali se jim postaviti po robu.

Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek teroristov Hamasa, ki naj bi ob navdušenem vzklikanju množice kaznovali moškega, ker si je drznil kritizirati njihovo korumpirano vladavino v Gazi. Zaradi njegove kritike naj bi mu z bejzbolskim kijem zlomili obe nogi. Gre za posnetek, ki ni požel preveč zanimanja v zahodnih osrednjih medijih, ki so naklonjeni Palestini in Hamasu, podobno kot njihovi tovariši iz vrst levičarskih skupin in nevladnih organizacij. Zato redko poročajo o številnih kršitvah človekovih pravic, ki naj bi jih izvajal Hamas, ne le nad morebitnimi izraelskimi civilisti ali vojnimi ujetniki, temveč tudi nad lastnimi ljudmi. Nasprotno od tega se trudijo osrednji mediji vzdrževati sliko Palestincev in Hamasa kot večnih žrtev.

Hamas je takoj po zmagi na lokalnih volitvah v Gazi leta 2007 izvedel čistke nad tamkajšnjim prebivalstvom. Na stotine ljudi je bilo ubitih, veliko več pa poslanih v zapore. Dokumentarec Vojni zločini v Gazi (War Crimes in Gaza) iz leta 2015 razkriva številne zločine teroristov nad palestinskih prebivalstvom. Hamasovci naj bi v času svoje vladavine ljudem sekali ude, jih metali s streh in mučili ter pobijali na različne načine. Iz omenjenega dokumentarca je tudi posnetek lomljenja nog, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, in prikazuje, da ima Hamas za seboj dolgo zgodovino represije in brutalnega nasilja nad civilisti. Številni Palestinci so pred Hamasom pobegnili v drugo palestinsko mesto Ramala ali celo v Egipt. »Vsakdo, ki ni del Hamasa, je lahko zaprt in mučen«, pove eden od Palestincev, ki so pobegnili iz Gaze.

V dokumentarcu je prikazano tudi kako je Hamas vodil medijsko vojno proti Izraeli, katere cilj je bil pridobiti svetovno javnost na svojo stran, kot je danes razvidno iz poročanja osrednjih medijev. Ker se spopadi, ki jih je sprožal Hamas dogajajo predvsem na območju Gaze je tam več žrtev med civilisti in posledično več slikovnega gradiva, ki razburja javnost ter prikazuje Palestince izključno kot žrtve. Po drugi strani se Izrael brani pred kritikami tako, da skuša prikazati kontekst in vzroke teh spopadov, vendar pa, kot vemo, slika govori več od besed, in ima večji učinek na opazovalce. Hamas nadzira vsako medijsko poročanje iz Gaze in naj bi določal vsem medijem kaj lahko prikazujejo in česa ne smejo. Ko vidimo v medijih fotografije in posnetke mrtvecev in ranjencev v bolnišnicah nam nihče ne pove kdo so civilisti in kdo so pravzaprav borci Hamasa. Podobno velja tudi za otroške žrtve, saj je veliko ubitih dečkov pravzaprav Hamasovih borcev. Izraelska vojska prav tako opozarja pred napadi palestinske civiliste, da naj se umaknejo, preden napade določeno območje.

Mosab Hassan Yousef, sin enega izmed ustanoviteljev Hamasa, bivši palestinski militant, ki je konec 90ih prebegnil v Izrael, dokler se leta 2007 ni preselil v ZDA. Nedavno je govoril v Združenih narodih, kjer je naslovil trenutno palestinsko vodstvo in se vprašal od kod sploh prihaja njihova legitimnost. »Palestinci vas niso izvolili ali določili, da bi jih vodili«, je dejal in dodal, da ne spoštujejo človekovih pravic palestinskega prebivalstva, ki naj bi ga predstavljali. Dejal je, da podpihujejo in ustvarjajo spopade zaradi lastnih interesov ter izkoriščajo platformo Združenih narodov za zavajanje Palestincev in mednarodne skupnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine