17 C
Ljubljana
nedelja, 22 septembra, 2024

Odklopljeni občani tepejo policiste

Piše: Peter Jančič

V drugem četrtletju so državni statistiki izmerili krepko nižji stopnjo rasti kot v prvem. Le 0,7 odstotno. To je daleč pod načrti naše vlade. Vsaj za polovico. Tako piše Delo. Glavni razlog bi naj bil upad izvoza, kar je lahko nerodno za državo, katere blaginja temelji na tovrstni industriji. Manj spodbudno od načrtov pa bi naj bilo tudi dogajanje doma v gradbeništvu, ker ne deluje dovolj sanacija po poplavah in naglo zagotavljanje velikanskega števila novih stanovanj, kar ves čas obljubljajo vladajoči.

V medijih pa smo medtem prebirali poročila, kako občani pretepajo policiste, v delu medijev pa celo, da so na Kosovu tamkajšnji policisti že spet prijeli znanega protestnika proti prejšnji vladi Anisa Ličino. To ni bilo uradno sporočeno. To se prikriva. Kot so prikrivali na TVS še po tem, ko je POP TV presenetljivo objavil vse.

Že pretepanje policistov je pokazalo, kako brez pravic je javnost. Še to ne sme izvedeti, kdo tepe policiste. Na Kočevskem so se na policiste spravili občani, smo “izvedeli”. Donedavna je občane tam vodil zdaj evropski poslanec Vladimir Prebilič. V resnici ni šlo za te občane. Je pa Prebilič zanesljivo sokriv za težave. Ne edini. Policija pa ima pač prepoved, da bi javnost obveščala o Romih. Pa o migrantih. Pa o priseljenci iz drugih republik. Pa o kriminalcih.

Tako se lahko skrije slabo delo oblasti skoraj kjerkoli.

Tokrat se ni dalo povsem skriti, ker se je pojavil posnetek. Takšen:

Kako lažna so hvalisanja o neodvisnih medijih in novinarjih od oblasti, pa se je pokazalo, ko ni bilo glasnih protestov zaradi povsem nekorektnega obveščanja. Ljudem so prikrivali resnico. Ker so za težave z romsko skupnostjo krivi tudi v Ljubljani. Problemov Romov na Dolenjskem že desetletja ne rešujejo. Zato tam ves čas poka. V Pomurju pa ne. Potem so pa krivi ljudje in vsi mogoči. Samo tisti, ki odločajo, nič.

A to je pač stanje neodvisnosti tiska in medijev pri nas. Depolitiziranih. Kjer pa je, ko gre za obveščanje o Anisu Ličini, vladajoče močno presenetil POP TV, ki je razkril, kar se ne bi smelo. Ni čisto jasno, ali je ta pogum povezan s hkratnim dogajanjem, ko srbski tajkun Dragan Šolak z United Group prevzema T-2, kar brez tihe pomoči vlade Roberta Goloba zanesljivo ne bi šlo, s čemer na trgu telekomunikacij dobivamo še večjega operaterja kot je Telekom. Telekomunikacijska podjetja so za POP TV glavni vir zaslužkov in dobička. Šolak pa je tudi na medijskem trgu na Balkanu pomemben igralec in konkurent POP TV.

Nevarno.

Za Ličino sem že na Siolu, ki bi ga levo sredinske stranke, če bi le lahko, takoj prodale Šolakovim srbskim konkurentom Telekoma, v času prejšnje vlade opozarjal, da ga policija preiskuje zaradi trgovanja z drogo. Pozneje je bil pravnomočno obsojen in zaradi tega ni bil med tistimi, ki so jih Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič in podobni po volitvah hvaležno sprejemali in se z njimi slikali, ker so jim pomagali priti na oblast. Ni dobil statusa Jaše Jenulla, Teje Jarc, Zorana Stevanovića ali Nike Kovač. Vladajočim bi preveč škodovalo.

Na spletu so mi skrajni aktivisti vladnih strank zadnje dni besno zatrjevali, kako Ličina nič ni imel s protesti. Kot da smo vsi povsem dementni in bebavi.

Robert Golob se je 31. 8. 2022 srečal s predstavnikoma Glasu ljudstva Jašo Jenullom in Teo Jarc. Foto: KPV

Ali pa odklopljeni, kar je najnovejša pravica, ki nam jo po novem menda zagotavlja vlada. To pomeni, da med počitnicami ni nobenih obveznosti do službe, ki ti zagotavlja denar za preživetje ali do podjetja ali države, ki jo vodiš. To je sicer lepo. Ljudi se med dopusti pogosto gnjavi brez posebne potrebe. Vedno pa ne.

V državnih službah, tudi v vladi, si popoln odklop lahko privoščijo. Vse stroške plačamo davkoplačevalci. Denimo, politikom levice, ki so z novostjo najbolj hvalili, Asti Vrečko, Luki Mesecu, Simonu Maljevcu, pa tudi ne preveč uspešni evropski kandidatki Nataši Sukič, ki odklop zdaj morda res potrebuje, ker je na volitvah propadla še bolj kot Violeta Tomić pred petimi leti.

Podjetniki pa o čem takem še razmišljati ne smejo preveč, ker je lahko ogrožena njihova eksistenca. In eksistenca tistih, ki jih zaposlujejo. Rast pa bo potem še nižja. Če ne bo celo recesija. Enako velja tudi za kmete. Če ne izkoristiš priložnosti, ko je vreme in pravi čas, pride za to račun. Odklop ne uredi polj in pomolze krav. Škode pa ti politiki, ki določajo pravico do odklopa, zagotovo ne bodo plačali.

Kot novinarju in uredniku mi tudi, ko sem delal v medijih, ki so bili posredno ali neposredno v lasti države, niti na misel ni padla pravica do odklopa, ko je šlo za pomembne dogodke ali nujne reakcije v mediju. Če si zagrešil hudo napako, ki lahko prizadene veliko ljudi, je to treba čim prej popraviti in “odklop” je povsem bedasta zamisel. Tudi na dopustu kje daleč.

Najprej so dolžnosti, šele potem pravice.

Povrhu pa so politiki v zakon o medijih zapisali izjemno kratke roke, v katerih mora odgovorni urednik odgovoriti na zahteve po popravkih in odgovorih in se o tem tudi uskladiti z novinarji. Tam ni nobene pravice do odklopa. Obratno, predpisani so sodni postopki in kazni, če se ne odzoveš v 24 urah ali nekaj dneh.

Imamo pač nekoliko odklopljene politike, javnost, ki nima več pravice vedeti skoraj nič, ker so jo odklopili in takšne, ki si lahkomiselnosti ne moremo dovoliti.

In ki se le čudimo norim zgodbam o tem, kako vsi občani vse povprek pretepajo policiste, za kar menda nihče nikoli ni nič kriv.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine