10.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 28 oktobra, 2024

Ali zvezda Vladimirja Prebiliča že ugaša?

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Precej dramatičen upad popularnosti Vesne, ki jo je na evropskih volitvah uspešno zastopal Vladimir Prebilič, je pokazala raziskava Mediane za POP TV, če jo primerjamo z zadnjo raziskavo Mediana za Delo pred tremi tedni.

V začetku julija je bila “Prebiličeva” stranka krepko pred NSi in Levico. Prednost je medtem že povsem izpuhtela. Podobnim fenomenom smo bili priča tudi že v preteklosti, ko presenetljivega uspeha na evropskih volitvah pozneje ni uspelo “kapitalizirati” Igorju Šoltesu. Povrhu Prebilič tudi ni več na vrhu lestvice najbolj popularnih politikov po POP TV. Prehitela ga je Nataša Pirc Musar. Te lestvice so sicer precej smešne in bolj kažejo koga si kdo želi na vrhu kot pa realno moč med ljudmi.

Primerjava zadnjih dveh raziskav Mediane pa, ko gre za stranke, kaže, da je več kot tri odstotne točke zadnje tedne pridobila Svoboda Roberta Goloba, več kot tri odstotne točke pa sta izgubili SD Matjaža Hana in Vesna. Lahko bi rekli, da so se glasovi prelili.

SDS Janeza Janše je še naprej daleč pred vsemi in ohranja zadnjega pol leta običajno krepko prednost pred Svobodo. V SLS, čeprav je tam prišlo do precejšnjih konfliktov ali stranko prepustiti Petru Gregorčiču ali pa jo zliti z NSi Mateja Tonina, se popularnost ni krepko znižala.

Meritvam tudi pri največjih strankah ni dobro verjeti, bolj kažejo trende. Kot so pokazale evropske volitve, ko so rezultat v Ninamediji in Mediani raziskovalci močno zgrešili celo pri zmagovalki teh volitev SDS, raziskave ne pokažejo razpletov volitev. Celo zadnje pred volitvami ne.

Bolj dolgoročna nihanja, ob petih parlamentarnih strankah je v pregledu tudi Vesna, so takšna:

V primerjavi z zadnjimi volitvami poslancev Svoboda ostaja daleč največji poraženec tudi brez upoštevanja deležev strank SAB in LMŠ, ki so se ji pridružili in v grafiki niso upoštevani. Izguba bi bila, če bi upoštevali še to, še krepko višja.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse  preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine