11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

SDS z zmago preudarno tlakuje slovensko in evropsko pot

Piše: dr. Metod Berlec

Z začetkom evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji se je pozornost javnosti od evropskih volitev začasno usmerila k navijanju za slovensko nogometno reprezentanco. K našim nogometnim junakom. A kljub temu se še velja dotakniti povolilnih analiz. Eno takih so naredili na sobotni seji Sveta SDS.

V stranki ugotavljajo, da je SDS na nedavnih volitvah v evropski parlament dosegla prepričljiv zmagovit rezultat tako v številu dobljenih glasov kot v številu osvojenih mandatov. SDS je namreč sama osvojila več poslanskih mandatov kot vse tri stranke vladajoče koalicije skupaj. Prvič v svoji zgodovini je dosegla rezultat prek 30 odstotkov in s tem glede na delež osvojenih mandatov enega najboljših rezultatov med vsemi listami in strankami, ki so v državah članicah Evropske unije sodelovale na volitvah v EP 2024. Poleg tega je SDS prispevala štiripetinski delež (enopetinskega NSi) k najboljšemu posamičnemu nacionalnemu rezultatu v politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP). Po oceni predsednika Sveta SDS Zvoneta Černača, ki je podpisan pod sprejeto analizo, je SDS dosegla zmagovit rezultat s skupnimi prizadevanji vseh članov stranke in lokalnih odborov, ki so bili aktivni v kampanji in pred njo, z izjemnim angažmajem celotne ekipe kandidatov in njihovih sodelavcev v sami kampanji, izvirnimi pristopi SDM v kampanji, izpostavljenim angažmajem obeh dosedanjih poslancev SDS v EP v zadnjem mandatu ter s pomočjo sinhroniziranih aktivnosti PS SDS v DZ in svetniške skupine v Državnem svetu RS.

V SDS ocenjujejo, da je stranka pravočasno oblikovala močno kandidatno listo in kot prva predstavila volilni manifest s pogledi stranke na prihodnost EU, pri čemer je v času volilne kampanje vztrajala pri vsebinski razpravi o prihodnosti EU. Pri tem je bila zaradi težnje vladne koalicije in njihovega medijskega monopola, da namesto o prihodnosti Slovenije v EU vsili razpravo o marihuani, evtanaziji in Palestini, »prisiljena voditi predvolilni spopad tudi na bojišču, ki so ga vsilili drugi«. Ob tem se je tudi v tej volilni kampanji soočila s tradicionalnim negativnim, izključevalnim pristopom tranzicijske levice po vzorcu »levica dobro, desnica zlo«, ki pa mu večina volivcev tokrat ni nasedla. Hkrati je tranzicijska levica skušala ob koncu volilne kampanje neuspešno koncentrirati glasove k svobodnjakom, da bi tako bila vsaj relativna zmagovalka volitev. Poleg tega je »tranzicijska levica v času volilne kampanje znova zlorabila državne institucije za vmešavanje v kampanjo, saj je depolitizirana policija izvedla racijo na sedežu televizije Nova24TV, pošiljala pozive na zaslišanje kritičnim novinarjem, tožilstvo je vložilo obtožnico zoper nekdanjega direktorja UKOM in TV Slovenija, sodstvo je napovedalo nov sodni proces zoper predsednika SDS, tajnega policijskega sodelavca pa so uporabili pri organizaciji ‘ekstremistične protimigrantske’ skupine SOS in jo javno pripisovali SDS«. V stranki ob tem še opozarjajo, da so bile prvič v zgodovini volitev v evropski parlament v Sloveniji »v volilni kampanji v podporo vladni tranzicijski levici izjemno močno angažirane levičarske nevladne organizacije, ki so bogato financirane iz tujine in iz državnega proračuna, hkrati pa niso prijavile volilne kampanje in so zunaj nadzora Računskega sodišča RS«.

V SDS ob tem ugotavljajo, da so bili samo delno uspešni »s svojimi zahtevami za pregledne in poštene volitve«. Za to si bodo še naprej prizadevali. Ob tem v SDS (prvič) predvidevajo, da »bistveno bolj uravnotežen EP ne bo več podpiral tranzicijske levice pri zlorabah vladavine prava in zatiranju svobode govora«, zato po njihovo »nastajajo dobri pogoji za uspešnejšo obrambo slovenske demokracije«; (drugič), »da bo v novem sklicu EP zmagovalna EPP na koncu procesa oblikovala širšo, uravnoteženo koalicijo, ki bo sledila jasno izraženi volji volivcev po bolj preudarni politiki EU in v kateri bo tudi najmanj ena politična skupina iz konservativnega pola EP«; (tretjič), da bo poraz vladnih strank na volitvah v EP zelo verjetno vplival na dolžino drugega polčasa mandata vlade in državnega zbora ter da so ob dnevno dokazovani nesposobnosti vladne koalicije za reševanje odprtih vprašanj predčasne volitve zelo verjetne; (četrtič), da obstaja velika verjetnost hitenja vladne koalicije pri ustavnih spremembah, kjer želijo s podporo NSi vpeljati tajno imenovanje sodnikov in ukiniti volilne okraje. Pri tem se v primeru Nove Slovenije kaže, da se jim njihovo nenačelno, t. i. kšeftarsko paktiranje z vladajočo levo koalicijo, predvsem z Gibanjem Svoboda, na evropskih volitvah ni obrestovalo. Za las so ujeli evropski poslanski mandat. Prav nasprotno je v primeru SDS pod vodstvom Janeza Janše. Načelno, vsebinsko in profesionalno politično delovanje je obrodilo sadove v štirih evropskih poslanskih mandatih. S prepričljivo zmago!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine