8.9 C
Ljubljana
nedelja, 29 septembra, 2024

Avstrija in schengenska meja

Piše: Vančo K. Tegov

Avstrija podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo. Prav in pravilno.

Med razlogi za sprejem te odločitve Republika Avstrija med drugim navaja nestabilne migracijske in varnostne razmere v EU, izrazito povečanje števila ilegalnih migrantov na tako imenovani balkanski poti in posledično s prosilci za azil preobremenjen nacionalni sistem ter številna varnostna tveganja v povezavi z vojno v Ukrajini. Skupnih ukrepov z Madžarsko in Slovenijo zaradi kratkega časa trajanja naj še ne bi bilo mogoče oceniti. Ti ukrepi naj tudi ne bi bili zadovoljivo nadomestilo za obstoječi začasni mejni nadzor. Pobožna želja Slovenije in nič drugega. Nobenih odgovor na izzive.

Na zahtevo Republike Slovenije je Evropska komisija spomladi začela uradno posvetovanje, v katerem preverja ali Republika Avstrija podaljšuje mejni nadzor na način, ki ni potreben in sorazmeren ter ne temelji na obstoju nove resne grožnje, ki vpliva na javni red ali notranjo varnost. Hkrati sta Republika Slovenija in Republika Avstrija začeli izvajati skupne policijske patrulje, ki jasno dokazujejo, da so alternativni ukrepi dejansko učinkovitejši kot nadzor na meji. Zato menimo, da je Republika Avstrija ponovno sprejela prekomeren ukrep. Po slovensko, za lastno krajino, tukaj mislim na avstrijsko, pa previdno, racionalno in modro.

Tako, prvič, Zakonik o schengenskih mejah državi članici ob resni grožnji za njen javni red ali njeno notranjo varnost omogoča, da začasno ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami.

Če sam pomagaš sosedom, da je tako, dobiš nadzor!

In naša soseda se sploh ne rabi truditi dokazovati, predvsem ali pa zaradi tega ker Slovenija to počne namesto nje. Pravzaprav vladni del, ki sliši na ime Ministrstvo za notranje zadeve, ki namesto da ustavlja, vrača ali če so že vstopili na naše ozemlje, vrača v prejšnjo državo iz katere so vstopili, pa organizira avtobusne prevoze v nastanitvene centre, jim daje žepnine, jih prijazno popiše in da v evidenco. S tem ni zafrknila migrante, ampak sebe ko je potem poljubna začasna destinacija za te mladce in dobro preskrbljene proračunske parazite. To jim Vlada servira na pladnju. Dokler bo tako bo podaljševala, kolikor se ji ljubi in zljubi.

V luči krize v Izraelu in palestinskim vdorom v Izrael ter primernega odgovora na ta barbarski vdor se postavlja vprašanje dodatnih tokov in že prisotnih migrantov iz kriznih obočij, kako ustaviti njihovo zbiranje, združevanje in dajanje podpore enim ali drugim posebej Palestincem. Slovenija(del uradne javnost) simpatizira z Palestinci, pri naših sosedih še zastavo ne smejo razviti v podporne in propagandne namene. Prav imajo , naši (pogojno) bodo pa sebi in nam mejo tako rekoč zabetonirali.

Evropa po krivdi dezorientirane slovenske vlade nam je že dodelila »drugoligaški« status.

Vladi je treba izmeriti »temperaturo«, dokler še lahko in posledice ne pokažejo težko in neozdravljivo patološko sliko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine