22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V novi Demokraciji preberite: Golobova vlada nas bo spravila na boben

Piše: Vida Kocjan

Vladna koalicija pod vodstvom Roberta Goloba je pripravila »davčno reformo, sprejela popravek (rebalans) državnega proračuna za leto 2022 in določila rekordnih 1,7 milijarde evrov primanjkljaja v obdobju od septembra do decembra 2022. S spremembami davčne zakonodaje bomo državljani prejeli manj denarja, bolj obremenjeno bo tudi gospodarstvo.

Hkrati je Golobova vlada sprejela tudi rekordna proračuna za prihodnji dve leti. V načrtu imajo še dodatnih skoraj 800 zaposlitev v javni upravi.

V državi pa se začenja gospodarska kriza, podjetja že ustavljajo proizvodnjo. Med prvimi so to naredili v podjetju Acroni Jesenice. Da ni bilo še nikoli tako slabo kot v zadnjih dveh mesecih, opozarjajo tudi podjetniki, ki se ukvarjajo s prevozništvom. Podjetniki iščejo rešitve v možnosti selitve podjetij v sosednje države. Iz lesne industrije pa opozarjajo, da so se naročila iz Nemčije zmanjšala za 85 odstotkov. Skupno vsem je, da se tudi v Sloveniji začenja vse ustavljati. Vlada Roberta Goloba pa še kar živi v svojem levičarskem mehurčku. Nad podjetnike in tudi posameznike se še dodatno spravljajo z različnimi inšpekcijskimi pregledi. Po podatkih, ki jih imamo v uredništvu, so se spustili tako nizko, da z globami privijajo celo nabiralce gob, da o tem, da nas bodo kmalu na parkiriščih pred trgovinami začeli loviti in preverjati, ali imamo račune za nakupljeno, niti ne govorimo. Globa za to naj bi bila 40 evrov. Vse skupaj gre tako navzdol, da je kar težko verjeti.

Dodatno bodo zapravili 1,7 milijarde evrov

V državnem zboru so prejšnji teden obravnavali predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2022, s katerim je vlada zmanjšala sredstva za investicije, hkrati pa načrtuje 1,7 milijarde evrov primanjkljaja v zadnjih štirih mesecih tega leta.

»Vsakokratni proračun je najpomembnejši dokument države in kaže smer, ki jo bo trenutna koalicija zavzela do prebivalcev Slovenije na vseh področjih njenega delovanja, od gospodarstva, sociale, zdravstva, izobraževanja do infrastrukture in kmetijstva,« je v razpravi v imenu poslanske skupine SDS poudarila poslanka Suzana Lep Šimenko. Zato na podlagi tega lahko ocenimo, v katero smer namerava Slovenijo popeljati vladna koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica s podaljškom nevladnikov z Metelkove v Ljubljani). Podatki kažejo, da gredo stvari v napačno smer. V SDS tega ne podpirajo.

Spremenjeni državni proračun za letošnje leto napoveduje rekordne prihodke v višini 12,5 milijarde evrov, hkrati pa tudi rekordne odhodke v višini 14,58 milijarde evrov.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki tiskane Demokracije!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine