17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Predsednik Demosa držal jasno smer, mnogi figo v žepu; na današnji dan leta 1991 je leva opozicija predstavila izdajalsko »Deklaracijo za mir«

Piše: Historiavitaemagistra.si

V začetku februarja leta 1991 je predsednik Sveta Demosa dr. Jože Pučnik znova opozoril, da je slovenski cilj, kako na čim bolj miren in demokratičen način zapustiti Jugoslavijo, na drugi strani pa je leva opozicija (LDS in SDP – današnja SD) na današnji dan, 6. 2. 1991 predstavila t. i. Deklaracijo za mir. Pri njej je šlo za izdajalsko zahtevo po hitri enostranski razorožitvi Slovenije.

Na prvi februarski dan leta 1991 je Delova anketa pokazala, da se velik del anketiranih strinja, da bi morala Slovenija pospešiti odcepitev Slovenije od Jugoslavije.

Pučnik za miren odhod iz Jugoslavije

Kot je na spletni strani gov.si zapisal Alež Žužek v prispevku »Jože Pučnik nalil čistega vina«, je 2. februarja Pučnik na Bled na povabilo koordinacijskega odbora radovljiškega Demosa govoril o Sloveniji po plebiscitu.

Pučnik se je med drugim dotaknil takratnega težkega gospodarskega položaja v Sloveniji in opozoril, da se pri tem rado pozablja, da je to dediščina komunistično-socialistične ekonomije. A večina pogovora je bila namenjena odnosom v Jugoslaviji.

Pučnik je bil pri tem popolnoma jasen: »Naš program ni več iskati pot, kako bi v Jugoslaviji ostali skupaj. V ospredju je samo še zahteva, da se pogovorimo, kako bi na miren, čim bolj demokratičen način in ob čim manjši gospodarski škodi lahko odšli vsak na svojo pot. To pa ne izključuje posebnega odnosa do Hrvaške.«

Pučnik je po poročanju časnika Delo tudi dejal, da je bilo pred dnevi na koordinaciji sklenjeno, da bo predsednik slovenskega predsedstva Milan Kučan v Beogradu postavil drugačno stališče, kot ga je Slovenija postavljala doslej.

Kot je dejal, smo v Sloveniji ugotavljali, da dotedanje slovensko prizadevanje za konfederacijo v okviru takratne federacije ni obrodilo sadov in da smo se bili v jugoslovanskem okviru pripravljeni pogovarjati samo še o ločevanju in razreševanju vezi te federacije.

»To stališče pomeni, da ne verjamemo v vsejugoslovansko reševanje in ponovno zahtevo, da se v Jugoslaviji vzpostavi pogajalski okvir, v katerem bi delegacije posameznih republik skušale najti pot, kako oditi narazen.

Vse pa kaže, da na to nimamo časa čakati pet mesecev, kot nas obvezuje zakon, ki je bil sprejet na plebiscitu. Stvari se dogajajo tako hitro, da vse kaže, da bo do odločitve o slovenski samostojnosti prišlo že prej.«

Drnovšek in Tuđman v Davosu o Jugoslaviji

Medtem ko je Pučnik na Bledu v svojem značilnem odkritem pristopu nalil čistega vina, je po Žužku slovenski član jugoslovanskega zveznega predsedstva Janez Drnovšek na debatnem večeru na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici med drugim dejal: »Vse opcije so mogoče, tudi mirna dezintegracija države, če se lahko o njej dogovorimo, ali pa koncept ohlapne konfederacije, ki sta ga Slovenija in Hrvaška že predlagali.«

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine