23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Poslanec Social demokratov Židan gre po poteh Tomaža Vesela: Brez privoljenja Mandatno-volilne komisije dodatno služil na zelenici

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Kot smo že pred časom pisali je prestopniški poslanec SD Gregor Židan s svojo hišo visoko zadolžen in očitno potrebuje dodatna sredstva za preživetje. Portal Siol je razkril informacije, da si Židan pri finančnih težavah pomaga kar s popoldanskim delom, podobno kot to počne Tomaž Vesel pri Fifi. Na račun dela pomočnika mlade nogometne reprezentance je zaslužil 1400 evrov, sam pravi, da je delo opravljal brezplačno, pri čemer pa naj bi v tem znesku prejel povrnitev stroškov. Državni zbor naj bi že uvedel v tem primeru postopke, kjer bi preverili ali je šlo pri poslancu za kršenje zakona in ga lahko čaka celo prenehanje funkcije.

Portal Siol navaja, da je poslanec Gregor Židan brez soglasja državnega zbora posloval z Nogometno zvezo Slovenije. Židan je sicer potrdil, da je za opravljanje funkcije pomočnika mlade nogometne reprezentance na nedavnem evropskem prvenstvu v državnem zboru zaprosil za redni letni dopust. Čeprav je bila prošnja za opravljanje funkcije zavrnjena, se je Židan vseeno podal opravljati popoldansko dejavnost.

Kot pravi sam, je med prvenstvom vzel redni letni dopust, vlogo drugega pomočnika pa je opravljal zastonj. “Za opravljanje funkcije nisem prejel nikakršnega honorarja, povabilu sem se odzval zaradi veselja do nogometa in do dela z mladimi,” je pojasnil Židan. Nasprotno pa pravi Nogometna zveza Slovenije, ki ima z njim sklenjen ustni dogovor in mu povrnejo stroške v višini sto evrov na dan. V marcu, ko je Židan med prvenstvom, ki je s pripravami vred trajalo od 9. do 31. marca, z NZS sodeloval 14 dni, je prejel 14 dnevnic, skupaj torej 1.400 evrov.

Poslanec DeSUS Ivan Hršak (foto: STA)

“Ni mi znano, nisem vedel, da je to opravljal. Mandatno-volilna komisija o tem ni bila seznanjena, od njega nismo dobili nobene vloge, da bo to opravljal,” informacijo o Židanovih postranskih zaslužkih komentira predsednik Mandatno-volilne komisije Ivan Hršak. Ker je šlo med Židanom in Nogometno zvezo za ustni, ne pisni dogovor, nakazilo pa so izvedli kot povračilo stroškov, ne kot honorar, bi to lahko pomenilo, da se je poslanec presojanju komisije, ki ga je enkrat že zavrnila, namenoma izognil. V naslednjih dneh naj bi Židana tako čakalo preverjanje pristojnih služb v Državnem zboru, ali v primeru Židana obstajajo razlogi po 9. členu Zakona o poslancih, ki pravi, da “poslancu preneha mandat, če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca”.

Židan ima težave s podjetjem in je zadolžen zaradi hiše
Kot smo že poročali, Židanova finančna situacija ni blesteča, največji vir njegovih težav pa je hiša na Ižanski cesti, ki jo odplačuje z leasingom. Hiša in parcela okoli nje sta v lasti podjetja Monetic, slovenske podružnice slabe banke avstrijske Heta. V ozadju pa je pogodba o lizingu za 15 let z vrednostjo 450 tisoč evrov skupaj z obrestmi. Ob podpisu pogodbe je mesečni obrok znašal 2.817,08 evra, pozneje pa je Židan z vplačilom znižal glavnico. Zdaj njegov mesečni obrok znaša 2.190,33 evra. Židan je marca prejel 4.059 evrov bruto poslanske plače, kar pomeni, da njegova neto plača po preračunu znaša 2.591 evrov. Po plačilu lizinga za hišo mu je tako ostal 401 evro, s čimer verjetno težko preživi, kar mu je bil očitno razlog za opravljanje dodatne dejavnosti pri NZS.

Predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek (foto: STA)

“Gre za nevarne igre,” je opozoril glede zadolževanja poslancev predsednik stranke Dobra država in nekdanji član KPK, Bojan Dobovšek. “Korupcijska tveganja so zelo pomembna tudi pri tistih, ki so veliko zadolženi na bankah ali pa kje drugje, ker imajo malo denarja, jih je tako še toliko lažje izsiljevati in nanje vplivati,” je pojasnil. Pri tem gre lahko za vpliv strank ali pa so vplivi od zunaj, te neformalne mreže, ki nanje vplivajo, da se odločajo in potem lahko prejme nagrade. To je lahko v obliki denarja ali nedenarne, kot je denimo obljuba službe njim ali njihovim sorodnikom. Na KPK pa so objavi informacij o zadolževanju Židana pojasnil, da je bil pod njihovim drobnogledom, vendar so na podlagi opravljenega predhodnega preizkusa zadevo odstopili v pristojno reševanje policiji ter informativno Furs-u, postopek pred Komisijo pa je zaključen.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine