9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Zunanja ministra Slovenije in Madžarske o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa

Novi zunanji minister Anže Logar je danes v Ljubljani sprejel madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta. Govorila sta predvsem o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa ter dvostranskem sodelovanju med državama. Szijjarto je prvi zunanji minister na obisku v Sloveniji, odkar je Logar v soboto prevzel ministrske posle.

Logar je tudi ob tej priložnosti slovenske državljane ponovno pozval, naj ostanejo doma, omejijo stike ter naj ne potujejo v tujino, saj se letališča po svetu “zapirajo po tekočem traku” in se bo skoraj nemogoče vrniti nazaj v Slovenijo. “Danes ni čas za tovrstne ekskurzije,” je pozval.

Glede zaprtja madžarske meje, ki bo začelo veljati nocoj ob polnoči, je madžarski zunanji minister pojasnil, da bo glede potniškega prometa vstop dovoljen samo madžarskim državljanom, ne bo pa omejitev za blagovni transport.

Tovornjakom, ki bodo prihajali na Madžarsko ali peljali čez madžarsko ozemlje, bo po besedah Szijjata omogočen vstop, bodo pa smeli uporabljati samo v naprej določene ceste in bencinske črpalke, “kar je napredek od tega, kar smo videli na začetku”.

Slovenski zunanji minister je v izjavi za medije, ki je potekala brez navzočnosti novinarjev, spomnil, da se je že v soboto v luči resnosti razmer in pandemije novega koronavirusa pogovarjal z zunanjimi ministri vseh sosednjih držav Slovenije, vključno z madžarskim. Takrat so na meji z Italijo in Hrvaško zaradi zaprtja meja kot ukrepa zaradi novega koronavirusa obtičali številni tovornjaki in tudi avtobusi.

“V soboto in nedeljo smo se usklajevali po telefonu vsi zunanji ministri in z veseljem ugotavljam, da smo našli ustrezne rešitve (..) Na podlagi skupnega dogovora in ravnanja vseh diplomacij smo rešili problem tako, da danes tak transport poteka bolj ali manj usklajeno in urejeno, tako po tranzitnih linijah kot po linijah, ki pomenijo dokončno destinacijo,” je dejal slovenski zunanji minister.

Poudaril je, da so tako kljub zaostrenim razmeram, ki na nek način ogrožajo javno zdravje, uspeli zagotoviti prost pretok blaga ter z diplomatskim posredovanjem tudi nekatere preostre režime pri prehodu meje uspeli vrniti na prejšnjo stopnjo.

Ministra sta se danes v Ljubljani tudi pogovarjala o prihodnji stikih in se dogovorila, da bo čim več komunikacije zaenkrat potekalo na videokonferenčni ravni. Ob tem je Logar napovedal, da bo najverjetneje v četrtek potekala tudi videokonferenca načelnikov policij sosednjih držav.

Madžarski zunanji minister je izrazil upanje, da bo dvostransko sodelovanje med državama poslej okrepljeno, da se bodo pospešili skupni projekti v dobro obeh držav in dodal, da se mu je doslej zdelo, da so bile izgubljene in neizkoriščene nekatere priložnosti.

“Upam, da bo čim prej napočil čas, ko bomo lahko govorili o več stikih med državama, tudi kar zadeva povezovanje plinovodov in visokonapetostnih električnih vodov in priložnosti za nove prehode meje,” je dejal Szijjarto. Ocenil je, da bosta od okrepljenega sodelovanja med državama pridobila tako slovenski kot madžarski narod.

Zadnje novice

Sorodne vsebine