2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Zaradi azilne politike skoraj vsak drugi Nemec za odstop Merklove

V luči sedanje krize nemške vlade zaradi azilne politike si skorajda vsak drugi Nemec želi, da bi odstopila nemška kanclerka Angela Merkel. V javnomnenjski raziskavi inštituta za javnomnenjske raziskave YouGov se je 43 odstotkov vprašanih izreklo, da bi morala Merklova odstopiti in kanclerski položaj predati nasledniku ali naslednici.

Skoraj enak odstotek vprašanih, 42 odstotkov, si na drugi strani želi, da bi Merklova ostala na kanclerskem položaju. 15 odstotkov vprašanih o tem nima mnenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na volivce posameznih strank je med volivci Krščansko-demokratske unije (CDU) pod vodstvom Merklove in sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) 63 odstotkov takšnih, ki podpirajo Merklovo, 27 si jih želi spremembe pri vodstvu nemške vlade. Še večjo podporo, 66 odstotkov, nemška kanclerka uživa pri nemških Zelenih, sledijo Levica (48 odstotkov), nemški socialdemokrati (46 odstotkov), liberalci (45 odstotkov) in Alternativa za Nemčijo (šest odstotkov).

Spor med CDU in CSU glede zavračanja prosilcev za azil, ki so že bili registrirani v kateri od drugih držav članic EU, je nemško koalicijsko vlado med CDU/CSU in socialdemokrati pahnil v globoko krizo. Merklova namerava na vrhu EU 28. in 29. junija skleniti dvostranske dogovore, da bi konflikt razrešila.

V javnomnenjski raziskavi je medtem samo 32 odstotkov menilo, da bo vladajoča koalicija zaradi sedanje krize razpadla. Vsak drugi je sicer menil, da velika nemška koalicija ne bo vzdržala do konca mandata 2021. Da ji bo to uspelo, je menilo 31 odstotkov vprašanih, še navaja dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine