22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Zakon za preprečitev brexita brez dogovora potrdila še lordska zbornica

Zgornji dom britanskega parlamenta oziroma lordska zbornica je danes potrdila zakon za preprečitev brexita brez dogovora. Da bo začel veljati, je potreben samo še podpis kraljice.

Zakon od britanskega premierja Borisa Johnsona zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora.

Že v sredo ga je potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Veljati pa bo začel, ko ga bo podpisala britanska kraljica Elizabeta II.

Britanske opozicijske stranke so se sicer danes dogovorile, da ne bodo podprle predloga britanskega premierja Borisa Johnsona za predčasne volitve pred vrhom EU sredi oktobra oziroma pred preložitvijo brexita.

Laburisti, liberalni demokrati, Škotska nacionalna stranka (SNP) in valižanska stranka Plaid Cymru so se dogovorile, da bodo njihovi poslanci v ponedeljek glasovali proti ali pa se bodo vzdržali glasovanja o premierjevem predlogu za razpis predčasnih volitev 15. oktobra.

Kot je po srečanju pojasnil tiskovni predstavnik laburistične stranke, so govorili o ukrepih za preprečitev “škodljivega brexita brez dogovora”. Volitve bi izvedli, ko bo izstop brez dogovora preprečen, je dodal.

Škotska premierka in vodja SNP Nicola Sturgeon je poudarila, da gre pri volitvah za vprašanje kdaj in ne ali. “Vendar pa Johnsonu ne sme biti omogočeno, da določi čas ter se s tem izogne nadzoru in izsili brexit brez dogovora,” je povedala.

Johnson je v odzivu na dogovor opozicije zatrdil, da stranke delajo “izjemno politično napako”. “Vse, kar vidim, je, da se (vodja laburistov Jeremy) Corbyn in SNP povezujeta, da bi nas zaklenili v EU, ko je čas, da bi s to zadevo opravili,” je zatrdil. Zagotovil je, da bo šel 17. oktobra na vrh EU v Bruselj in dosegel dogovor z EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine