15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Zagovorniki splava oblegajo domove vrhovnih sodnikov

Piše: Ivan Šokić

Okoli sto fanatikov, ki zagovarjajo pravico do umora nerojenih otrok je v soboto, 7. maja 2022 protestiralo pred domovi dveh ameriških vrhovnih sodnikov, ki vsaj v njihovih očeh veljajo za konservativne. Na tak način vršijo pritisk na sodnike in jih z ustrahovanjem njihovih družin skušajo prisiliti, da ne razveljavijo sodbe Roe vs. Wade iz leta 1973. 

Skupina stotih fanatikov v Chevy Chaseu se je prvo podala proti domu vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, ki so mu pravo kalvarijo pripravili že leta 2018, ko ga je takratni predsednik Donald Trump predlagal za vrhovnega sodnika. Od tam so se sprehodili do doma predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa, ki živi manj kot kilometer stran. Nato so se spet vrnili pred Kavanaughovo hišo, kjer jih je pričakala policija, in radikalce, ki zagovarjajo splav naprosila, da se razidejo.

Protestniki so med svojim shodom kričali: “Ohranite splav varen in zakonit.” Nadvse nenavaden slogan, glede na to, da se skoraj 100 odstotkov vseh splavov konča s smrtjo otroka. Redki so primeri, kjer splavljen otrok poseg preživi, nakar ga pokonča zdravniško osebje. Podobne shode podporniki splava načrtujejo 9. maja 2022 pred hišo vrhovnega sodnika Samuela Alita.

Progresivne radikalce je razjarila objava izcurljanega osnutka odločitve ameriškega vrhovnega sodišča, ki naj bi bilo pripravljno ovreči sodbo v primeru Roe vs. Wade, ki je bila utemeljena na laži in je po mnenju Alita imela uničujoče posledice. Z razveljavljeno sodbo, bi o legalnosti splava ponovno odločale posamezne zvezne države. Glede na to da gre za vprašanje zakonodaje, je to konec koncev tudi edino smiselno. Ni namreč nobenega opravičila za poseganje sodne veje v delo zakonodajne veje oblasti. Kakor tudi izvršna in zakonodajna veja ne smeta posegati v delo sodne veje.

Roberts je bil sicer kritičen tudi do curljanja internih dokumentov v medije. To je označil za izdajo zaupanja, odgovornega za to, ki naj bi želel na tak način vplivati na končno odločitev sodišča pa za “bedastega”. Vrhovni sodnik Clarence Thomas je javno povedal, da se vrhovnega sodišča ne bo šikaniralo.

Vir: zerohedge.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine