6.9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Vrh EU o reformi območja evra in brexitu

Voditelji 27 članic EU bodo danes brez Velike Britanije razpravljali o reformi v območju evra in pregledali stanje v procesu brexita, potem ko kljub sestankovanju v zgodnje jutranje ure prvi dan zasedanja ni bilo mogoče doseči dogovora o svežnju imenovanj na vodilne položaje. Ta tema bo sicer po pričakovanjih tudi danes še odmevala.

Voditelji naj bi potrdili napredek pri vzpostavljanju evrskega proračuna, ki so ga nedavno dosegli finančni ministri, in jih pozvali, naj nadaljujejo delo s ciljem dogovora do konca leta.

Finančni ministri EU so sicer dosegli dogovor o več majhnih korakih v procesu vzpostavljanja evrskega proračuna, a ključna vprašanja so ostala odprta, tudi način financiranja. Prav tako še ni dogovora o tretjem stebru bančne unije, skupnem sistemu jamstev za bančne vloge.

O brexitu naj bi voditelji razpravljali le na kratko. Pričakuje se vnovično jasno sporočilo, da unija ne bo odpirala dogovora o ločitvenem sporazumu, kar bi sicer želela oba še preostala kandidata za premierski položaj, Boris Johnson in Jeremy Hunt.

Johnson sicer meni, da mora Združeno kraljestvo iz EU izstopiti do predvidenega roka konec oktobra, z ali brez dogovora. Hunt je pripravljen znova preložiti datum izstopa, če bo dogovor na vidiku, v nasprotnem primeru pa je pripravljen tudi na brexit brez dogovora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine