5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Vietnam v boju z novim koronavirusom v karatenska taborišča pošilja več deset tisoč ljudi!

Vietnam je več deset tisoč ljudi prisilil v karantenska taborišča, da bi preprečili širjenje kitajskega koronavirusa v državi, je v četrtek razkril Reuters. Popotniki, ki se iz tujine vračajo domov, pristanejo v karanteni, če se sumi, da so okuženi z novim koronavirusom. Taktiko pošiljanja novoprispelih popotnikov v množična karantenska taborišča je bilo sicer prvič mogoče opaziti na Kitajskem, od koder virus tudi izhaja. 

“Vsi potniki morajo skozi hiter pregled,” je za Reuters povedal eden izmed zdravstvenega osebja na letališču Noi Bai v Hanoju. “Tiste s simptomi odpeljejo v bolnišnico, preostale pa pošljejo v karantenske tabore, kjer si tisti na istem letu delijo sobo z 10 do 20 drugimi,” je dodal. Sogovorec je z Reutersom govoril anonimno, saj je vladnim uslužbencem v Socialistični republiki Vietnam prepovedano govoriti z mediji.

Sodeč po podatkih Ministrstva za zdravje je v karanteni v Vietnamu približno 44.955 ljudi, skoraj polovica se nahaja v vojaških centrih. Ta številka naj bi se od ponedeljka znižala za približno 15 odstotkov, saj so bili številni iz prvega vala popotnikov, ki so se v začetku marca vrnili domov v Vietnam, odpuščeni.

Popotniki se tako pridružijo vsaj 30 tisoč drugim, ki so trenutno v domači karanteni. Množična karantena za državljane je pričela delovati že februarja, ko je prišlo do popolnega zaprtja celih vasi zunaj Hanoja. To je bil prvi primer sledenja drastičnim ukrepom zajezitve širjenja koronavirusa zunaj Kitajske. Tedaj je vietnamska vlada opozorila, da namerava popotnike, ki se vračajo nazaj domov, pošiljati v karanteno.

Beležijo nizko stopnjo okuženosti v primerjavi z drugimi državami v regiji
V četrtek so v Vietnamu zabeležili 153 okužb z novim koronavirusom, zaenkrat pa še niso zabeležili smrtne žrtve. Sodeč po dostopnih podatkih je mogoče videti, da je v Vietnamu opazno nižja stopnja okuženosti kot v ostalih državah v regiji. Izjema sta le Mjanmar in Laos, kjer imajo omejeno število testiranj. Po uradnih podatkih so v Vietnamu testirali preko 30 tisoč ljudi, poroča Breitbart.

Vietnamski premier Nguyen Xuan Phuc je sedanjo fazo boja proti širjenju novega koronavirusa označil kot odločno. Vsekakor je stroga retorika, ki se je poslužuje Vietnam, v veliki meri podobna tej na Kitajskem. Sicer pa so v četrtek s Kitajske sporočili, da bodo za nekaj časa vsem tujim državljanom, ki imajo dovoljenje za bivanje ali vizum, onemogočili vstop v državo. S tem namreč želijo preprečiti vnašanje okužb v državo.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine