24.6 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Venezuela: z nizko udeležbo na volitvah so zmagali kandidati režima

Piše: Jože Jan

Nedeljske volitve sta zaznamovala velika vzdržnost in nasilje. Kandidati, ki odgovarjaju diktatorju Nicolasu Maduru, so zmagali v 20 od 23 pokrajinah Venezuele.

Na regionalnih volitvah je glasovalo le 41,80% Venezuelcev, kar je ena najnižjih volilnih udeležb v zadnjih letih.

Ko je bilo pregledanih že več kot 90% glasov, je vlada objavila imena izvoljenih kandidatov 23 venezuelskih pokrajin. V 20 pokrajinah in v mestni občini glavnega mesta Caracas so zmagali kandidati režima. Chavisti naj bi zmagali v vseh zveznih državah Venezuele razen v Nueva Esparta, Zulia in Cojedes, čeprav je glede na objavljene podatke, zelo majhna razlika v pokrajinah Táchira in Barinas.

S temi rezultati bi Chavizem pridobil več regij kot jih je dosegel na prav tako kontroverznih volitvah leta 2017, ko je zmagal v 18 zveznih državah in Caracasu.

Po svoji strani je opozicija zmagala v Cojedesu in v Nueva Esparti, največjo zmago pa je dosegla v najbolj naseljeni pokrajini Zulii, kjer je zmagal veteran Manuel Rosales, ki bo že tretjič guverner te regije. Rosales je bil leta 2006 predsedniški kandidat, a ga je porazil Hugo Chávez. Rosales je bil tudi politični zapornik režima.

41,8% volivcev, ki so se udeležili teh  volitev, predstavlja udeležbo le 8 milijonov od dvajsetih, ki so bili na volilnem seznamu.

Diktator Nicolás Maduro je po objavljenih rezultatih imel govor, v katerem je potrdil, da je Chavizem »dosegel dobro zmago po vsej državi. Hvala prebivalcem Venezuele, aktivnim volivcem in zavestnim ljudem. Izkušnje, ki jih dobivamo, so pomembne za korake, ki jih bomo naredili v prihodnjih dnevih, mesecih in letih,« je izjavil. Dodal je tudi, da je na dnevu volitev videl veliko ljudi na ulicah kljub dejtstvu, da rezultati kažejo na nizko udeležbo pri volitvah.

Kljub temu, da se je Maduro ponašal z mirnimi volitvami, se je v nedeljo zvedelo za več nasilnih incidentov. V zvezni državi Zulii so oboroženi civilisti prispeli na volilno mesto in s streljanjem na prisotne ubili enega volivca in ranili več ljudi. Tudi več kandidatov opozicije so oborožene skupine napadle v občini San Francisco. 

Vir: Infobae, Argentina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine