7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Večina Nemcev bi Turčijo zaradi ofenzive v Siriji izključila iz Nata

Večina Nemcev si želi, da bi Turčijo zaradi njenega vdora na sever Sirije izključili iz zveze Nato, kaže javnomnenjska raziskava anketarja YouGov za nemško tiskovno agencijo dpa. Ankaro bi iz Nata izključilo 58 odstotkov vprašanih, proti temu se jih je izreklo 18 odstotkov.

 

Še večji delež vprašanih se je zavzel za tršo držo nemške vlade do Turčije. Tako se jih je 61 odstotkov izreklo za gospodarske sankcije proti Ankari, 69 odstotkov pa za popolno prepoved izvoza orožja. Nemška vlada je sicer po turški ofenzivi na sever Sirije pred dvema tednoma že omejila prodajo orožja Ankari.

Izključitev Turčije iz severnoatlantskega zavezništva bi bila precej zapletena stvar in velja tudi za precej nerealistično. Severnoatlantska pogodba, na podlagi katere je leta 1949 nastal Nato, namreč ne vsebuje določil o odvzemu članstva kaki državi. O izključitvi neke države bi se morale strinjati vse članice in nato bi morale vse to tudi ratificirati.

V Nemčiji je kljub temu slišati pozive k izgonu Turčije iz vrst Nata. Za to se zavzema predvsem stranka Levica, turško članstvo v Natu pa je pod vprašaj postavil tudi vodja poslanske skupine socialdemokratov v bundestagu Rolf Mützenich.

Raziskavo je YouGov opravil med petkom in ponedeljkom, v njej je sodelovalo 2033 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine