8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Več kot 30% starejših od 14 let bere knjige v digitalni obliki

Piše: Jože Jan

Število spletnih bralcev že desetletje postopoma narašča. Glede na poročilo o rezultatih bralnih navad in nakupovanja knjig v Španiji, ki ga je pripravila Zveza založnikov, je leta 2020 30,3% prebivalstva izjavilo, da prebere knjigo v digitalni obliki vsaj vsake tri mesece. Leta 2010 je bila ta številka šestkrat nižja: 5,3%.

Rezultat potrjuje tudi poročilo Združenja za medijske raziskave (AIMC): 27% anketiranih je izjavilo, da redno berejo e-knjige, 64% pa je odgovorilo, da so vsaj enkrat prebrali knjižni izvod v digitalni različici, kar je 4% več kot leta 2018.

Zveza založnikov je izjavila tudi, da za branje digitalnih knjig  ljudje najraje uporabljajo e-bralnik (12,6%), računalnik (12,5%), tablice (10,1%), mobilni telefon pa uporablja le 6,2% anketiranih.

Za izbiro digitalnih knjig sta na voljo dve možnosti: nakup posameznih naslovov ali naročnina na portal digitalnega branja. Amazon je izjavil, da je trenutno 20% Špancev naročenih na eno takih portalov (Kindle. Nubico, Storytel, 24Symbols in drugi).

Poročilo kaže, da so naročnine na bralne portale uspešnejše med mladimi, starimi od 18 do 34 let. 30% te starostne skupine ima odprt račun v enem od teh portalov.

Vir: Educación 3.0, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine