10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

V Turčiji opozicijsko političarko obsodili na več let zapora

Sodišče v Istanbulu je regionalno vodjo opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Canan Kaftancioglu obsodilo na več kot devet let zapora zaradi teroristične propagande in žaljenja predsednika, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kaftancioglujeva se bo na odločitev sodišča pritožila.

Tiskovni predstavnik CHP in turški mediji so poročali, da političarke še niso aretirali. “V tej državi se sodnih odločitev ne sprejema po zakonodaji, ampak se zakonodajo prikroji želenim kaznim,” je bila po sojenju kritična Kaftancioglujeva.

Opozicijski političarki je sicer grozilo 17 let zapora, sodišče pa jo je obsodilo na devet let in osem mesecev. Tožilstvo ji je med drugim očitalo žaljenje republike, javno žaljenje javnih uslužbencev in ščuvanje. Sodišče jo je spoznalo krivo tudi v teh točkah. Obtožbo so osnovali na njenih tvitih med letoma 2012 in 2017.

Kaftancioglujeva je kot vodja CHP v Istanbulu zelo pomembna podpornica svojega kolega Ekrema Imamogluja, ki je bil junija izvoljen za župana gospodarske metropole. CHP je takrat prvič po več letih od vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) prevzela eno najbolj pomembnih županskih mest v državi. Pri CHP so tako po sojenju očitali AKP, da se želijo na ta način maščevati za poraz na volitvah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine