10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

V novi ruski vladi v glavnem stara imena

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes predstavil svojo novo vlado, v kateri ni večjih sprememb. Sergej Lavrov ostaja zunanji minister, obrambni resor bo še naprej vodil Sergej Šojgu, gospodarsko ministrstvo pa ostaja v rokah Maksima Oreškina. Finančni minister Anton Siluanov je napredoval v prvega namestnika premierja.

Finančni minister Siluanov bo po novem tudi prvi namestnik premierja, kar je drugi najpomembnejši položaj v ruski vladi. To je največja sprememba v novi ruski vladi, je ob predstavitvi njene sestave dejal Medvedjev.

Rusko zunanjo politiko bo na mednarodnem odru še naprej predstavljal 68-letni Lavrov, ki rusko diplomacijo vodi od leta 2004. V teh letih si je pridobil mednarodno spoštovanje in sloves trdega pogajalca, v zadnjih letih, ki so bila precej turbulentna za ruske odnose z Zahodom, pa je postal vidno utrujen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šojgu, ki je obrambni minister od leta 2012, stoji za modernizacijo ruske vojske, ki se je v zadnjih letih preizkusila tudi na sirskih bojiščih.

Na položaju ostaja tudi gospodarski minister Oreškin, ki je resor prevzel leta 2016, potem ko je bil njegov predhodnik aretiran in kasneje obsojene zaradi prejemanja podkupnine.

Minister za energetiko ostaja Aleksander Novak, ki je sodeloval v pogajanjih z Opecom o zmanjšanju proizvodnje nafte. V vladi bo še naprej tudi kontroverzni minister za kulturo Vladimir Medinski, ki ne skriva svojih konservativnih stališčih in javno kritizira vidne umetnike.

Položaj ministra za šport je izgubil Vitalij Mutko, ki je bil v središču afere s sistemskim dopingom ruskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Mutko je bil minister za šport v letih 2008-2016, nato pa je bil namestnik premierja, pristojen za šport.

Predsednik Vladimir Putin je sestavo nove vlade že potrdil. “Vsi so dobro znani z dobrimi izkušnjami in dobro delajo na svojih področjih,” je dejal.

Putin je Medvedjeva znova imenoval za premierja po prisegi za četrti predsedniški mandat 7. maja. Dan kasneje je njegovo imenovanje potrdila tudi duma.

52-letni pravnik, ki velja za dolgoletnega Putinovega zaveznika, je bil v letih 2008-2012 predsednik države, potem ko je Putin odslužil dva zaporedna predsedniška mandata, kolikor jih dovoljuje ruska ustava.

Putin je nato leta 2012 znova postal predsednik, Medvedjev pa premier. Njun dogovor je razočaral tiste, ki so imeli Medvedjeva za bolj liberalnega politika.

Politika sta se spoznala v rodnem Sankt Peterburgu, kjer sta v 90. letih oba delala v uradu tamkajšnjega župana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine