31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

V Nemčiji prosilcu za azil osem let in pol zapora zaradi umora 15-letnice

Sodišče v mestu Landau na jugozahodu Nemčije je danes neuspešnega prosilca za azil spoznalo za krivega umora 15-letnice in mu prisodilo osem let in pol zapora. Obsojeni, domnevno Afganistanec, je bivše dekle decembra lani v kraju Kandel večkrat zabodel do smrti. Primer je v Nemčiji razgrel razpravo o migracijski politiki in sprožil niz protestov.

Sodišče je Abdula D., ki trdi, da je iz Afganistana, obsodilo zaradi umora in telesne poškodbe 15-letne Mie V. Mladenič je svoje nekdanje dekle 27. decembra lani v drogeriji v kraju Kandel na Pfalškem sedemkrat zabodel z 20-centimetrskim kuhinjskim nožem, njegovemu dejanju naj bi botrovalo ljubosumje, želel naj bi se maščevati, navaja portal Deutsche Welle.

Z dekletom sta bila namreč skupaj nekaj mesecev, ko ga je nato v začetku decembra zapustilo. Petnajstletnica se je nato skupaj s starši obrnila na policijo, ker jo je Abdul D. nadlegoval in ji grozil.

Obsojeni je sicer spomladi leta 2016 vstopil v Nemčijo. Takrat so ga registrirali kot mladoletnika brez spremstva. Najprej je bival v ustanovi za mladoletnike v okrožju Germersheim v Porenje-Pfalškem, nato pa so ga premestili v stanovanjsko skupnost v mestu Neustadt, v Kandelu je obiskoval šolo. Tam je tudi spoznal Mio V.

Ker oblasti domnevajo, da morilec v času umora še ni bil polnoleten, so mu sodili kot mladoletniku. Najvišja zagrožena kazen za umor, ki ga zagreši mladoletnik, je v Nemčiji 10 let zapora.

Tožilstvo je sicer izrazilo dvom glede starosti Abdula D. Sam trdi, da je bil, ko je moril, star 15 let, a glede na strokovno zdravniško oceno, ki jo je odredilo tožilstvo, je bil takrat verjetno star med 17 in 20 let. Njegovi odvetniki so vztrajali, da ni starejši od 20 let.

Primer umora petnajstletnice je v mestecu Kandel, ki leži nedaleč od meje s Francijo, sprožil večmesečne proteste.

Zadnje novice

Sorodne vsebine