17.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

V Italiji zaradi suše na severu države razglasili izredne razmere

Piše: Ivan Šokić

Italijanska vlada je na območju petih regij na severu države zaradi vročinskega vala in suše razglasila izredne razmere. Huda suša je načela kmetijstvo, ravno tako pa je ogrožena proizvodnja električne energije.

Izredne razmere, ki jih je italijanska vlada razglasila v ponedeljek 4. julija 2022 bodo trajale do konca leta. Vlada je lokalnim oblastem zagotovila orodja potrebna za takojšnje ukrepanje. Med drugim bodo lahko na lokalni ravni uvedli racionalizacijo vode doma in v poslovnih prostorih.

Za spopadanje s posledicami suše in pomanjkanjem vode je bilo do sedaj za dežele Emilija – Romanja, Furlanija – Julijska krajina, Lombardija, Piemont in Benečija dano na stran 36,5 milijonov evrov. Medtem vremenske napovedi maksimalnih temperatur kažejo, da bi se znalo stanje v kratkem še poslabšati.

Vodostaji reke Pad, najdaljše reke v Italiji, ki meri več kot 650 kilometrov so na rekordno nizki ravni, ki je niso zabeležili v zadnjih sedmih desetletjih. Iz Pada se z vodo napajajo številne kmetije, zaradi česar je ogroženo kar 30 odstotkov vsega poljedelskega pridelka v Italiji, kar bo pomenilo za sezonski padec žetve žita, riža in ječmena.

Nič bolje ne kaže z pridobivanjem električne energije. Zaradi pada vodostajev se je produkcija hidroelektrične energije skrčila za 50 odstotkov. Iz tega vodostaja pride 15 odstotkov električne energije v Italiji. Zmanjšanje količine pridobljene hidroelektrične energije pomeni dodaten pritisk na električno omrežje, saj je potrebno primanjkljaj pokriti s kurjenjem fosilnih goriv, katerih cena pa je izredno visoka zaradi sankcij, ki jih je EU sprejela proti Rusiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine