10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V Indiji nad kršitelje karantene s palicami, počepi in skleci

V sredo, 25. marca 2020, je indijski premier Narendra Modi razglasil 21-dnevno ustavitev javnega življenja. V državi je 745 okuženih s COVID-19, 20 ljudi je umrlo, 66 pa si jih je po okužbi opomoglo. Indijske oblasti pa kršilcem ne prizanašajo – kogar najdejo zunaj, ga čakajo udarci s palico.

Ostani doma, ostani cel, bi se lahko glasil razglas indijskih oblasti te dni z napotkom, naj ljudje ne zapuščajo svojih domov v času razglašenega izrednega stanja zaradi pandemije COVID-19.

Indijske oblasti se kršilcev odredbe indijskega premiera Narendre Modija lotevajo s palicami. Med bolj prizanesljivimi metodami je kakor poroča National Post siljenje kršilcev v delanje počepov in sklec.

Navkljub prepovedi zbiranja javnosti so tržnice v mestih kot so Delhi, Kalkuta in Mumbaj polne, ljudje ne spoštujejo predpisane varnostne razdalje in se z golimi rokami dotikajo sadja in zelenjave na tržnici. Ravno tako se še vedno družijo v javnosti, delijo avtomobile, skupaj vozijo na motociklih.

Policisti so zaradi tega ponekod začeli z zarisovanjem pločnikov s kredo. Na socialnih omrežjih je prisotna kritika predstavnikov indijskih oblasti, ki fizično kaznujejo kršilce, ki naj bi dom zapustili zato, da bi se založili z živili.

“Po trditvah zdravstvenih strokovnjakov, je minimumu 21 dni najbolj pomembnih za prekinitev cikla okužbe. Če v naslednjih 21 dneh ne bomo uspeli zajeziti pandemije bo država in vaše družine pahnjene nazaj za 21 let. Če nam ne uspe zajeziti tega v naslednjih 21 dneh, potem bo veliko družin uničenih za vekomaj,” je povedal indijski premier Modi.

Navkljub temu, da je do sedaj v Indiji uradno zabeleženih 745 primerov z okužbo COVID-19, se številni funkcionarji bojijo, da so resnične številke veliko večje. Razlog temu naj bi bila stopnja revščine, prenaseljenost in izčrpan zdravstveni sistem.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine