16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V Evropskem parlamentu zelena luč Evropski komisiji, po mnenju Romane Tomc ima nova predsednica Evropske komisije zelo ambiciozen program

Evropski parlament je na današnjem glasovanju v Strasbourgu prepričljivo podprl novo Evropsko komisijo. Za komisarsko ekipo pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 vzdržanih.

 

Komisija, v kateri bo Slovenec Janez Lenarčič zadolžen za resor kriznega upravljanja, bo tako lahko začela delati 1. decembra.

Von der Leynova je v današnjem nagovoru evropskim poslancem obljubila obsežne spremembe v Evropi, ki jih bodo občutili vsi državljani. Kot je dejala, si bo njena ekipa prizadevala za to, ker je tako prav, ne ker je preprosto. Njeno glavno sporočilo je, začnimo delati.

Med najpomembnejšimi nalogami nove komisije je izpostavila zeleno in digitalno tranzicijo.

Zahodnemu Balkanu je sporočila, da vrata unije ostajajo odprta za to regijo, Britancem pa, da bo EU z njimi kljub odhodu ohranila tesne vezi.

Romana Tomc je po glasovanju o Evropski komisiji povedala: “Današnji nastop Ursule von der Leyen je bil po pričakovanjih energičen in optimističen. Cilji komisije so postavljeni ambiciozno, težko bo vse uresničiti. Po tem, kar smo videli doslej, je Ursula von der Leyen primerna oseba za vodenje Komisije v teh zahtevnih časih. Odlično je izpeljala težavno imenovanje Komisije, predstavila dober program in uspela pridobiti dobro podporo v Parlamentu.

Če bi izpostavila nekaj področij, ki jih bom sama še posebej pozorno spremljala, potem sem pri predstavitvi prednostnih nalog Komisije pogrešala večjo zavezanost upoštevanju enakih meril in kriterijev za vse države članice, ne le na področju pravne države temveč tudi ekonomije. Izjemno pomembno področje je tudi demografija oziroma staranje prebivalstva v povezavi z vse večjim odlivom mladih ljudi iz držav vzhodne Evrope. Pričakujem težaven mandat, kljub načelni podpori Evropski komisiji in strinjanjem s programom, se bom o podpori vsakemu dokumentu, ki ga bo Komisija predstavila v Parlamentu, odločala posebej.”

V kolegiju komisarjev bo tudi slovenski komisar Janez Lenarčič: “Slovenskemu komisarju želim uspešno delo na njegovem področju, poleg tega pa si želim, da pri svojem delu in vplivu, ki ga bo imel v kolegiju, ne pozabi na Slovenijo.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine