9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

V Bruslju prisluškovalne afere za zdaj ne komentirajo

V Bruslju ne komentirajo najnovejše afere z arbitražnimi prisluhi med Slovenijo in Hrvaško. Kot so v torek sporočili za STA, so videli medijska poročila, vendar zadeve ne komentirajo, ker gre za bilateralno vprašanje in podrobnosti ne poznajo.

 

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je še zapisala, da komisija v okviru svojih pristojnosti preko različnih pobud sicer podpira svobodo in pluralizem medijev, vendar pa so primarno članice odgovorne ukrepati za zaščito svobode medijev v skladu z evropskimi vrednotami.

V Evropski komisiji so posredovali enak odgovor kot dan prej ob vprašanju, kako komentirajo verbalno noto madžarske veleposlanice v Sloveniji zaradi naslovnice tednika Mladina, na kateri je bil upodobljen madžarski premier Viktor Orban.

Slovenija se je v torek ostro odzvala na razkritje portala 24ur.com, da je hrvaška vlada preko posredovanja prvega moža avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, Ivana Tolja, poskušala vplivati na POP TV in preprečiti objavo podatka, da naj bi slovenskemu sodniku Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik med arbitražnim postopkom o meji leta 2015 prisluškovala hrvaška obveščevalna služba SOA.

Sešel se je Svet za nacionalno varnost in obsodil kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev ter izrazil pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in svoboščin. Danes o zadevi razpravlja tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Zagreb poskus vplivanja na medije zanika, prav tako tudi vpletenost SOA v prisluhe leta 2015.

Zadnje novice

Sorodne vsebine