-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

V Belgiji se začenja sojenje Čečenom, ki so pretepli petnajstletnika, ker se je videval s Čečenko, šlo naj bi za rasistični »zločin iz sovraštva«  

 

Piše: A. S. 

V Belgiji se je začelo sojenje trem Čečenom, ki so lanskega oktobra pretepli 15-letnega Belgijca, ker je bil v razmerju s Čečenko. Tožilstvo trdi, da je šlo za »zločin iz sovraštva«, saj naj bi bil belgijski fant po imenu Ethan napaden zaradi »sovraštva in prezira do tistih, ki niso Čečeni«. 

Napad se je zgodil v belgijskem mestu Namur 11. oktobra 2021, ko so trije mladi polnoletni Čečeni srečali svojo žrtev, kot trdi eden izmed obtoženih »po naključju«. Ob tem je obtoženi izjavil: »Takšna razmerja se pri nas ne dogajajo. Rekel sem mu naj mi pokaže telefon, da bi preveril kaj si je dopisoval z deklico, ki je sestra mojega prijatelja. Njun pogovor mi ni bil všeč. Izgubil sem živce«.

Čečeni so Ethana pretepali slabo uro, poleg treh odraslih napadalcev pa naj bi bila udeležena tudi dva mladoletnika. Prav tako so čečenski napadalci posneli napad, v katerem so žrtev udarili kar pedesetkrat, dokler ni bil njegov obraz izmaličen. Ethana naj bi Čečeni sicer že prej opozorili in mu grozili, da se ne sme videvati s čečenskim dekletom. Rečeno mu je bilo, da ne more imeti razmerja s Čečenko, da se to ne dogaja.

Tožilstvo zahteva za napadalce od sedem do deset let zapora. Poleg tega naj bi Ethanovi starši zahtevali 1500 evrov odškodnine, ker je bil sin onesposobljen zaradi napada dlje od štirih mesecev. Obtoženi, ki sicer vsi trenirajo boks in borilne veščine, zanikajo, da naj bi pet ljudi pretepalo Ethana celo uro. Kljub temu govori zase posnetek, ki so ga sami naredili, medtem ko so pretepali svojo žrtev. Pretepati so ga začeli potem, ko je bil na kolenih prisiljen, da se opraviči, ker se je videlal s Čečenko. Videoposnetki, ki so jih sicer storilci sprva objavili na družbenih omrežjih, so bili kasneje izbrisani.

Glavni napadalec naj bi ob koncu pretepanja zagrozil Ethanu: »Ti boš primer, povej vsem drugim, da če se dotaknejo Čečenke, jih bo doletela tvoja ali še hujša usoda.« Sedaj sicer obtoženi zanika svoje besede.

Kot je rekel Ethanov odvetnik, naj bi šlo za »zločin iz časti«. Takšni zločini so pogosti med migranti, zlasti med muslimani, ki naj bi tako maščevali sramoto, ki naj bi doletela njihovo družino ali skupnost. Žrtve so velikokrat tudi njihovi sorodniki ali člani skupnosti. Predvsem so tovrstna maščevanja pogosta v čečenskih skupnostih v Evropi. Med drugim je bil tudi musliman, ki je obglavil francoskega učitelja Samuela Patyja, ki naj bi užalil islam, čečenskega porekla.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine