12.7 C
Ljubljana
četrtek, 19 maja, 2022

V Avstriji ne bodo na covid testirali le učiteljev, ampak tudi prodajalke, uradnike in voznike avtobusov!

Piše: Nina Žoher (Nova24TV)

Medtem, ko se v Sloveniji soočamo z odporom nekaterih učiteljev glede testiranja na covid-19, čeprav je jasno, da je le to nujno za varni potek šole, je v sosednji Avstriji povsem drugačna slika. Od danes naprej je namreč v Avstriji obvezno testiranje za celo paleto različnih poklicev. Poleg učiteljev se bodo namreč morale testirati tudi prodajalke, uradniki, vozniki avtobusov, pa zanimivo, niti en sindikat še ni skočil v zrak v znak protesta.

Novi ukrepi, ki z današnjim dnem stopajo v veljavo, nalagajo, da je po novem potrebno na vseh javnih površinah in na prostem obvezno ohranjanje razdalje v dolžini dveh metrov. V trgovinah, javnem prometu in notranjih prostorih bo zahtevano nošenje zaščitnih maske tipa FFP2. Na stotine tisoč Avstrijcev iz določenih poklicnih skupin bo moralo opraviti hitri test na covid vsaj enkrat na teden.
Avstrijcem, ki delajo v zdravstvu in sektorju oskrbe in nege, je takšno testiranje že poznano. Tedenski testi na covid jih namreč spremljajo že mesece. Od ponedeljka, 25. januarja, bo tedensko testiranje obvezno tudi za druge poklicne skupine, poroča Kronen Zeitung. Med njih se uvrščajo: zaposleni v trgovini na drobno; zaposleni v storitveni dejavnosti, ki imajo stik s strankami; zaposleni v javnem prometu; delavci v skladiščni logistiki, kjer ni možno držati primerne varnostne razdalje; učitelji in osnovnošolski vzgojitelji; zaposleni v javnih službah, ki imajo stik s strankami; vrhunski športniki v kontaktnih in ekipnih športih.
Za tiste, ki niso bili testirani bo veljalo, da morajo nositi zaščitno masko tipa FFP2. Zaščita za usta in nos zadostuje za ljudi, ki so bili testirani. V zdravstvu in sektorju oskrbe in nege so potrebni tako testi, kot tudi nošenje maske FFP2 za stik z bolniki ali prebivalci. Uporaba maske tipa FFP2 je obvezna za otroke od 14 leta naprej, za otroke stare med 6 in 14 let je obvezna navadna zaščitna maska. Le za otroke, ki so mlajši od 6 let, zaščita za nos in usta ni obvezna. Razdalja v dolžini 2 metra ne velja za osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu in za pomočnike oseb z omejitvami. Prepovedana so kakršnakoli zbiranja in druženja.
Na račun novih predpisov se širijo zmožnosti opravljanja testov v glavnem mestu Avstrije Dunaju. Zvezna dežela Spodnja Avstrija bo omogočala testiranje na kar 120 različnih mestih. Priporočljiva je predhodna prijava, po opravljenem testu bo preko sms sporočila podan rezultat opravljenega testa. Javno življenje v Avstriji bo ustavljeno vsaj še do 3. februarja. S 15. januarjem je Avstrija uvedla obvezno registracijo pred vstopom v državo, katere namen je boljši nadzor nad izvajanjem karantene in olajšanje sledenja okužbam. Registracija bo morala biti opravljena elektronsko, v kolikor to ni mogoče, bo mogoče predložiti obrazec v fizični obliki. Registracija bo potrebna tako za tiste, ki prihajajo iz epidemiološko nevarnih, kot tudi epidemiološko varnih držav.

Sorodne vsebine