9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Umrl dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić

Piše: P.T.

V 66. letu starosti je davi po srčnem infarktu umrl dolgoletni župan hrvaške prestolnice Zagreb, je sporočila služba za informiranje mesta Zagreb.

Bandiću je postalo slabo pozno v soboto zvečer, prepeljali so ga v zagrebško bolnišnico Sveti duh, kjer je umrl kljub naporom zdravnikov, da ga reanimirajo, poročajo hrvaški mediji.

Živel je za svoje mesto, za Zagrebčanke in Zagrebčane, ki so mi bili pri vsem, kar je počel, na prvem mestu, delu, ki ga je opravljal z ljubeznijo in energijo, je bil predan 21 let, so sporočili iz službe za informiranje zagrebške prestolnice.

Do volitev, ki bodo maja, bo Zagreb vodila namestnica župana, Jelena Pavičić Vukičević.

Bandić je imel že dalj časa resne zdravstvene probleme. Junija lani so ga hospitalizirali, ker mu je postalo slabo, poročajo hrvaški mediji.

Rodil se je 22. novembra 1955 v občini Grude v Bosni in Hercegovini, kjer je končal osnovno in srednjo šolo. Diplomiral je na Fakulteti za politične vede v Zagrebu. Od 1995. do 2000. je bil zagrebški mestni svetnik, leta 2000 je bil izvoljen za poslanca hrvaškega sabora.

Bandić je bil za zagrebškega župana izvoljen šestkrat. Bil je član Socialdemokratske stranke, iz katere pa so ga leta 2009 izključili, potem ko je na predsedniških volitvah leta 2009 vložil svojo kandidaturo proti kandidatu SDP Ivu Josipoviću. Leta 2017 je ustanovil svojo stranko Bandić Milan 365 – Stranka dela in solidarnosti.

Prvič je bil izvoljen leta 2000 na seji skupščine mesta Zagreb, funkcijo pa je začel opravljati 2. junija 2000. Ponovno je bil izvoljen junija 2001.

Aprila 2002 je bil izvoljen za namestnika župana, tretjič je postal zagrebški župan junija 2005, na neposrednih volitvah 31. maja 2009 pa je bil za župana izvoljen četrtič.

Junija 2013 je kot neodvisni kandidat na volitvah zmagal še petič. Kot kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka dela in solidarnosti je bil junija 2017 v drugem krogu volitev šestič izvoljen za župana. Bil je poročen, imel je hčer, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška prestolnica se je v času njegovega županovanja temeljito modernizirala, posodobil je javni promet, med drugim vpeljal številne gradbene projekte. Vendar pa je bil Bandić tudi kontroverzen župan, njegovo županovanje so zaznamovale številne afere. Proti njemu je bilo vloženih okoli 250 kazenskih ovadb, vendar pa ga sodišče ni nikoli obsodilo.

Bandić je bil populistični politik, ki je žalil politične nasprotnike, grozil novinarjem, preziral ženske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Leta 2008 je ultradesničarskega rock pevca Thompsona povabil na nastop na osrednjem trgu v Zagrebu. Tik pred izbruhom pandemije je lani 20.000 državljanov protestiralo proti njegovi vladavini.

Njegova klientelistična mreža, ki naj bi segala v najvišje politične kroge, sodstvo in policijo, je veljala za legendarno, poroča dpa. Sam je nekoč v polemiki z namestnikom ministra za notranje zadeve dejal: “V policiji imam več prijateljev kot vi. Ne bom vam dovolil, da me preiskujete.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine