26.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Tudi Evropska unija pušča Huaweiju odprta vrata pri tehnologiji 5G

Evropska komisija je danes predstavila smernice članicam EU pri vzpostavljanju omrežij 5G. Pravila so stroga, a nobenemu ponudniku vrat ne zapirajo že vnaprej. Sodelovanje je Bruselj tako omogočil tudi kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei, za katerega ZDA zaradi domnevnih varnostnih groženj pozivajo k blokadi.

 

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Evropski komisiji, bodo države članice telekomunikacijskim operaterjem, ki predstavljajo varnostno tveganje, lahko onemogočile dostop do ključnih delov infrastrukture 5G. Huaweija izrecno niso omenili.

Presoja je tako na posameznih članicah, ki pa jim Bruselj nalaga podrobno varnostno preverjanje potencialnih ponudnikov. Varna vzpostavitev omrežij 5G je po navedbah komisije ključnega pomena, saj varnost posameznih omrežij vpliva na varnost celotne EU.

Med bruseljskimi priporočili je tudi “izogibanje odvisnosti od enega ponudnika” in “odvisnosti od ponudnikov, ki predstavljajo visoko stopnjo tveganja”.

Huawei je “nepristranska” priporočila že pozdravil. “Ta nepristranski in na dejstvih temelječ pristop k varnosti pri 5G Evropi dovoljuje varnejše in hitrejše omrežje 5G,” so sporočili iz družbe.

Poudarili so, da so v Evropi prisotni skoraj 20 let, v tem času pa so med drugim dokazali svojo zavezanost varnosti in transparentnosti. Napovedali so, da si bodo še naprej prizadevali za tesno sodelovanje z vladami in drugimi pristojnimi.

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi po Trumpovih navedbah kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiju obtožbe ves čas odločno zanikajo.

Kljub temu so kritikam sledili tudi konkretni ukrepi, med drugim v obliki prepovedi sodelovanja s Huaweijem za ameriška telekomunikacijska podjetja. Trump je svoje grožnje naslovil tudi na tuje države, ki bodo po njegovih besedah v primeru sodelovanja s Huaweijem pri gradnji omrežij med drugim prikrajšane za sodelovanje z ZDA na obveščevalno-varnostnem področju. Tudi Slovenijo je Washington minuli teden pozval k premišljeni izbiri ponudnikov tehnologije 5G.

Kljub pritiskom ZDA nekatere države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweijem. Kot poudarjajo, bi bilo nepravično in diskriminatorno, če bi določenemu ponudniku vnaprej prepovedali sodelovati. Med državami, ki so Huaweiju nedavno prižgale zeleno luč, je tudi Velika Britanija. Ta je v torek sporočila, da bo kitajski velikan lahko sodeloval, vendar ne pri gradnji “občutljive” jedrne infrastrukture.

Zadnje novice

Sorodne vsebine