13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Trump: Trgovinski dogovor z Japonsko po julijskih volitvah

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v okviru svojega obiska v Tokiu sporočil, da ZDA in Japonska dobro napredujeta v trgovinskih pogajanjih, vendar pa da bo za končni prostotrgovinski sporazum treba počakati na julijske parlamentarne volitve na Japonskem. Tik pred tem je z japonskim premierjem Shinzom Abejem odigral partijo golfa.

“Velik napredek je bil narejen v naših pogajanjih z Japonsko. Kmetijstvo in govedina sta zelo močno v igri. A veliko bo še počakalo na julijske volitve, kjer pričakujem velike številke,” je na Twitterju zapisal Trump.

ZDA tudi z Japonsko prenavlja trgovinske odnose in Trumpa na njegovem štiridnevnem obisku na Japonskem spremlja tudi glavni ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthizer. Kot je nakazal Trump, so tokrat na pogovorih o trgovini govorili predvsem o področju kmetijstva in govedoreje. O izvozu ameriške govedine na Japonsko sta strani sicer dogovor dosegli že pred dnevi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonsko sicer skrbi predvsem, da bi Trump uvedel posebne carine na japonske avtomobile, kar bi lahko močno škodovalo japonskemu gospodarstvu. Abe je zato že pred časom sprožil “ofenzivo šarma”, ki se zdaj nadaljuje tudi med Trumpovim obiskom.

Ameriški predsednik se bo na Japonskem med drugim srečal tudi z novim cesarjem Naruhitom, za katerega bo to prvo srečanje s katerim od tujih voditeljev na prestolu krizantem. Trump pa bo tudi prvi ameriški predsednik, ki si bo v okviru državniškega obiska ogledal dvoboj borcev tradicionalne japonske borilne veščine sumo. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine