7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Trump: Nasilno zatrtje protestov v Hongkongu bi ogrozilo trgovinske pogovore s Kitajsko

Ameriški predsednik Donald Trump je danes Kitajsko posvaril, da bo zatrtje protestov v Hongkongu, kakršno se je zgodilo leta 1989 na pekinškem Trgu nebeškega miru, ogrozilo trgovinske pogovore med Washingtonom in Pekingom.

“Mislim, da se bo zelo težko dogovarjati, če bodo nasilni, torej če se bo ponovil Trg nebeškega miru,” je Trump po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal novinarjem v New Jerseyju. “Mislim, da mi bo precej težje podpisati dogovor, če bodo naredili kaj nasilnega v Hongkongu,” je poudaril.

Kitajskega predsednika Xi Jinpinga je ob tem pozval, naj sede za mizo s predstavniki protestnikov. Teh sicer ni podprl, je pa izrazil navdušenje nad množičnostjo protestov, ki v Hongkongu potekajo že enajsti teden. Poudaril je še, da podpira svobodo in demokracijo.

Pretekli teden je sicer kitajski državni časnik The Global Times zapisal, da se zatrtje protestov, kakršno se je zgodilo pred 30 leti na Trgu nebeškega miru, ne bo ponovilo. Tedaj so kitajske oblasti zatrle študentske proteste, pri čemer so uporabile tudi tanke. Število smrtnih žrtev med protestniki ocenjujejo na med več sto in več tisoč.

Kitajska je nasilne spopade na protestih v zadnjem času večkrat označila za “obnašanje, ki je blizu terorizmu”. Kot opozarjajo poznavalci, večkratna uporaba tovrstne retorike kaže, da Kitajska izgublja potrpljenje in bi se lahko povečala verjetnost posredovanja iz Pekinga. Bojazni, da bi se razmere lahko zaostrile, spodbuja tudi vse večja prisotnost kitajske vojske na meji s Hongkongom.

Demonstracije v Hongkongu so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Nato so se razširile v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo. V nedeljo se je na hongkonških ulicah znova zbralo več sto tisoč ljudi.

Trumpovi komentarji prihajajo v času, ko skušata Washington in Peking obuditi trgovinske pogovore na visoki ravni. Državi sta že od lani v trgovinski vojni in sta uvedli medsebojne carine. ZDA naj bi še danes napovedale nova pravila glede poslovanja s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei.

Zadnje novice

Sorodne vsebine