15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Totalitarizem se krepi tudi v nekdaj avtonomnem Hongkongu: aretirali študente, ki naj bi spodbujali k odcepitvi od Kitajske

V Hongkongu je policija v sredo aretirala štiri študente, ki naj bi na družbenih omrežjih spodbujali k odcepitvi od Kitajske ter s tem kršili sporni zakon o nacionalni varnosti za Hongkong. To je bila prva operacija nove hongkonške policijske enote za nacionalno varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Študentje so stari med 16 in 21 let. Iz gibanja za neodvisnost so danes sporočili, da je med aretiranimi njihov nekdanji vodja Tony Chung, poroča britanski BBC.

Zakon o nacionalni varnosti prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem ter sodelovanje s tujimi silami. Od začetka uveljavitve zakona 30. junija so aretirali že več ljudi, predvsem zaradi sloganov in zastav na protestih.

Zadnje aretacije treh moških in ženske pa so sledile zaradi suma organiziranja in spodbujanja odcepitve, so sporočili iz policije. “Naši viri in preiskave kažejo, da je na družbenih omrežjih skupina nedavno objavila, da nameravajo vzpostaviti organizacijo, ki bo zagovarjala neodvisnost Hongkonga,” je sporočil Li Kwai-wah iz nove policijske enote.

Študentje so bili člani ali pa so bili povezani z mladinsko skupino za neodvisnost Hongkonga, ki pa so jo razpustili v juniju, tik pred uveljavitvijo novega zakona. Takrat so še sporočili, da bodo nadaljevali misijo iz tujine.

Pri novi policijski enoti sicer svarijo, da lahko kazensko preganjajo tudi aktivnosti, ki se dogajajo zunaj meje.

Številni aktivisti so bili do aretacij kritični na družbenih omrežjih, ko so med drugim svarili pred politiko strahu, ki je zavladala Hongkongu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine