14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Talibani že kažejo prave namene: Za spolne sužnje so pričeli loviti deklice, stare komaj 12 let, in iskati “izdajalce” od vrat do vrat!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Potem ko je talibanom uspelo naglo zavzeti Afganistan, so se pojavili posnetki, na katerih se talibani sproščajo v zabavišču. Čeprav je talibanski tiskovni predstavnik Suahil Šahin zagotovil, da so njihova življenja in lastnina varni in da se nikomur ne bodo maščevali, se  slišijo vedno glasnejša poročila o tem, da so se talibani v Kabulu napotili od vrat do vrat, da bi poiskali zahodne zaveznike in tolmače. Roparske tolpe talibanov so pričele loviti deklice, nekatere stare komaj 12 let, da bi jih lahko uporabili kot spolne sužnje. 

Novice o tem, da islamistični borci po ulicah Afganistana preganjajo ženske in celo deklice, zbujajo grozo in mečejo slabo luč na zahodne enote, ki so strahopetno pobegnile in prepustile oblast v državi divjakom. Poveljniki džihadistov naj bi ukazovali imamom na zavzetih območjih, da naj jim prinesejo sezname neporočenih žensk, starih od 12 do 45 let, da se njihovi vojaki poročijo z njimi. Zagovarjajo namreč prepričanje, da te predstavljajo vojni plen, ki se ga deli med zmagovalci.

Na posnetkih, ki so pricurljali v javnost, je bilo mogoče videti talibane, da so pričeli vstopati v razkošne domove poraženih posameznikov. Zavzemanje Afganistana pa so si popestrili tudi z obiskom zabavišča, kjer je bilo mogoče videti, kako skupina talibanov vozi električne avtomobilčke. Talibanski vojaški poveljniki poskušajo na vsak način izslediti tudi Afganistance, ki so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 sodelovali z zavezniškimi silami po invaziji in zrušitvi talibanskega režima.

Vračanje v preteklost
Afganistanke spadajo med najbolj ogroženo skupino ljudi pod novo talibansko vlado. Ko so islamisti leta 1996 po grozljivi državljanski vojni v državi prišli na oblast, so uvedli teokracijo ter brutalno zatirali ženske in dekleta. Afganistanci, ki so so bežali pred pohodom borcev, so pripovedovali zgodbe o tem, kako so talibanski poveljniki zahtevali, naj predajo ženske in dekleta, da postanejo njihove “žene”, in jih posilili. Wall Street Journal je tudi poročal, da je islamistična teroristična organizacija ubila civiliste in ujete vojake – obtožbe so talibani seveda zanikali. Prav tako je bilo govora o trgovinah, na katerih so bila prilepljena obvestila, ki ženske opozarjajo, naj ne vstopijo, sicer se bodo “soočile s posledicami”. Talibanski borci naj bi ustrelili žensko, ker naj bi ta imela pretesna oblačila.

Največje žrtve talibanskega režima bodo ženske in otroci. (Foto: epa)

Na začetku tega tedna je bilo mogoče videti fotografijo lastnika kozmetičnega salona, ki je prebarval podobe ženskih manekenk na zunanji strani svoje trgovine, pojavil se je tudi videoposnetek mladega dekleta, ki je jokala zaradi izgube prihodnosti. Posnetek se je kot blisk zaokrožil družabna omrežja in dosegel več kot 1,6 milijona ljudi. Poročila so sprožila strah pred nasiljem nad Afganistankami pod talibani, generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pa je dejal, da ga “skrbijo” poročila o kršitvah človekovih pravic afganistanskih žensk in deklet, ki se bojijo vrnitve v devetdeseta leta.

Županja Kabula samo čaka, da pridejo ponjo in jo ubijejo skupaj z možem
Prva županja Kabula je po poročanju Daily Maila priznala, da preprosto čaka, da jo talibani najdejo in jo ubijejo skupaj z njenim možem. 27-letna Zarifa Gafari je za enega izmed časopisov v ponedeljek povedala: “Sedim tukaj in čakam, da pridejo, nihče pa ne pomaga meni ali moji družini. Samo sedim z njimi in z možem. In prišli bodo po ljudi, kot sem jaz, in me ubili. Ne morem zapustiti svoje družine. In vseeno, kam bi šla?” V skladu s trdo različico šeriatskega prava, ki so jo talibani uvedli, ko so nazadnje nadzorovali prestolnico, je bilo ženskam in dekletom večinoma zavrnjeno izobraževanje ali zaposlovanje. Burke – pokrivala za celo telo in obraz – so postale obvezne v javnosti, ženske niso mogle zapustiti doma brez spremljevalca, javna bičanja in usmrtitve, vključno s kamenjanjem zaradi prešuštva, pa so pričeli izvajati na mestnih trgih in stadionih.

Foto: epa

Zaradi grožnje usmrtitve je bilo dekletom po osmem letu prepovedano redno izobraževanje, kar je prisililo tiste, ki so se želeli izobraževati, da so to počeli v skrivnih šolah. Talibanska odstavitev leta 2001 ni pomenila konca zlorab. Ženske so bile pogosto marginalizirane, zlasti na podeželju. Toda v zadnjih dveh desetletjih je bil dosežen pomemben napredek v mestih z ženskami, ki polnijo univerze in se zaposlujejo na ambicioznih položajih v medijih, politiki, sodstvu in celo varnostnih silah.

Razočaranje in žalost Afganistank sta neizmerni
V zadnjih 24 urah so ugledne ženske iz Kabula in aktivistke za pravice žensk v regiji prek družabnih medijev izrazile svojo bolečino glede usode države kot tudi načina življenja. Paštana Durrani iz neprofitne organizacije Learn Afghanistan je za BBC Breakfast v ponedeljek povedala, da talibanom doslej še ni jasno, kako nameravajo vladati Afganistanu, zdaj ko so na oblasti. “Ponekod so zelo prijazni do ljudi, nekaterim so drugod prerezali grla,” je povedala za jutranjo oddajo. “Zato jim ne želim zaupati in jim ne zaupam na besedo. Včeraj so nam odstranili zastavo in se odločili za spremembo imena države.” Povedala je, da je jasno, da bo sledil odvzem političnih pravic, pravice do gibanja in socialnih pravic.

Foto: epa

Aisha Kurram je poudarila, da je bilo mogoče prvo noč pod talibansko oblastjo slišati zvok streljanja in evakuacijskih letal. “To je bil kot sodni dan za ves narod, ko človek uvidi, kako se lahko  v trenutku vse zruši,” je dejala za tiskovno agencijo AFP v nizu sporočil prek Twitterja. 22-letna Kurram, ki je samo mesece stran od diplome na kabulski univerzi, svojega razočaranja ne skriva. “Svet in voditelji Afganistana so na najbolj krut način pustili na cedilu mlado generacijo Afganistana,” je dejala. Za izobražene ženske, ki so si zamišljale svetlejšo prihodnost zase in  prihodnje generacije, je vse skupaj prava nočna mora.

Malala Yousafzaj, aktivistka za izobraževanje žensk in najmlajša dobitnica Nobelove nagrade, ki je preživela potem, ko jo je pripadnik talibanov v Pakistanu ustrelil v glavo, ko je imela le 15 let, potem ko je skupina glasovala za njeno umor, je države pozvala, da naj ukrepajo za zaščito prebivalcev Afganistana: “V popolnem šoku opazujemo, kako talibani prevzamejo nadzor nad Afganistanom. Globoko sem zaskrbljena zaradi žensk, manjšin in zagovornikov človekovih pravic. “Globalne, regionalne in lokalne sile morajo zahtevati takojšnjo prekinitev ognja, nujno humanitarno pomoč in zaščito beguncev in civilistov.”

Foto: epa

Eden najpretresljivejših posnetkov je nedvomno video neznane afganistanske deklice, ki ni skrila žalosti, ker je sedaj prihodnost pod velikim vprašanjem. “Ne štejemo, ker smo bile rojene v Afganistanu,” je izpostavila v 45-sekundnem posnetku. “Ne morem prenehati jokati. Nikomur ni mar za nas,” je dodala skrušeno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine