21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Tajvan: Peking naj se pokesa za pokol na Trgu nebeškega miru pred 30 leti in se poda na pot demokracije

Tajvan je pripravljen pomagati Kitajski, če se bo ta komunistična država odločila razviti demokracijo in okrepiti človekove pravice, je danes pred obletnico pokola na pekinškem Trgu nebeškega miru dejala tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. Na otoku se sicer vrstijo pozivi, naj se Peking pokesa za pokol in poda na pot demokracije.

Tsaijeva je dejala, da sta bila tako incident na Kitajskem leta 1989 kot incident leta 1979 v tajvanskem Kaohsiungu ključna dogodka za državi, a sta privedla do različnih zaključkov. Podobno kot nasilno zatrtje prodemokratičnih protestov na Trgu nebeškega miru so tudi v tajvanskem mestu leta 1979 v času izrednih razmer nasilno zatrli prodemokratične proteste.

“Tajvan se je odločil, da napravi konkretne korake v smeri demokracije in svobode. Ampak na žalost na Kitajskem, kjer so v zadnjih letih sicer zabeležili hitro gospodarsko rast, ostajajo človekove pravice in svoboščine zelo omejene,” je dejala Tsaijeva ob današnjem sprejemu skupine kitajskih zagovornikov demokracije, ki živijo v izgnanstvu.

Kitajska naj se prizna zgodovinsko napako in se pokesa
Tajvan je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prejšnji teden razveljavil več kot 2000 političnih obsodb iz časa vojnega prava. “Pionirji tajvanske demokracije verjamejo, da niso krivi. V pravosodnih dokumentih moramo razveljaviti te obsodbe, ki so bile izrečene,” je dodala Tsaijeva. Pojasnila je še, da Tajvan ceni razvoj demokracije in krepitev človekovih pravic na Kitajskem, saj so to temeljne vrednote. “Skušali bomo pomagati po svojih najboljših močeh,” je dodala.

Tajvanski svet za zadeve s celino pa je danes pozval Kitajsko, naj se “iskreno pokesa za incident 4. junija in aktivno zasleduje demokratične reforme“. V torek bo minilo 30 let od pokola v Pekingu, kitajske oblasti pa do danes niso objavile poročila o številu smrtnih žrtev, prav tako je prepovedano obeleževanje obletnice. “Iskreno opominjamo kitajske oblasti, naj se soočijo z zgodovinsko napako in se čim prej iskreno opravičijo,” so dodali. Po oceni tajvanskega sveta Peking trosi laži in skuša tako prikriti dogodke leta 1989, poroča tiskovna agencija Reuters.

Pokol pod strogo cenzuro
Kitajski časnik Global Times pa je na svoji angleški spletni strani objavil komentar, da je 4. junij pred 30 leti naredil Kitajsko odporno na upore. Ta datum po njihovi oceni ni postal nočna mora za državo, ampak zgodovinski dogodek, ki bledi. Za kitajske voditelje je brutalno zatrtje demonstracij pod vodstvom študentov na Tiananmenu, med katerim je bilo ubitih več sto, po nekaterih podatkih celo več tisoč ljudi, sicer tabu tema, vendar so oporečniki prepričani, da bo javnost nekoč terjala njihovo odgovornost. Na Kitajskem je vsakršno omenjanje obletnice prepovedano. Cenzura svetovnega spleta se okrog spornega datuma še zaostri, vsakršno namigovanje na obletnico pa je avtomatično izbrisano. Preživeli in družinski člani žrtev, ki so še vedno na Kitajskem, so pod strogim nadzorom oblasti in ne smejo govoriti s tujimi novinarji.

C. Š./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine