18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Strasbourg se spominja žrtev grozljivega terorističnega napada pred letom dni – moril je skrajni islamist

V Strasbourgu so se danes spomnili žrtev terorističnega napada na božični sejem pred letom dni. 11. december ne bo nikoli dan sovraštva, ampak spomina, poguma in solidarnosti, je ob odkritju spominskega stebra na osrednjem Place de la Republique dejal francoski notranji minister Christopher Castaner.

 

Župan Strasbourga je ob tej priložnosti dejal, da je Strasbourg na večer 11. decembra 2018 pristal na seznamu mest v Franciji, ki so jih prizadeli teroristični napadi.

Stekleni spominski steber je zasnovala ženska, ki je bila v napadu ranjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V strasbourški katedrali so nocoj pripravili ekumensko božjo službo. Prav tako so ob 19.45 v Strasbourgu in bližnji okolici zadoneli cerkveni zvonovi. Meščane so tudi pozvali, naj v spomin na žrtve na okna postavijo sveče in svetilke.

V terorističnem napadu na božični sejem v Strasbourgu pred letom dni je umrlo pet ljudi, več jih je bilo ranjenih. Napad je izvedel znanec policije, skrajnež Cherif Chekatt, ki je umrl dva dni kasneje v strelskem obračunu policijo. Kasneje so našli njegov videoposnetku, v katerem je objavil, da je dejanje storil v imenu skrajne skupine Islamska država.

Božični sejem v Strasbourgu, eden najstarejših v Evropi, ima velik gospodarski pomen za Strasbourg in druga mesta v severovzhodni Franciji. Letos pričakujejo več kot dva milijona obiskovalcev. Odprt bo do 30. decembra. Ima proračun do pet milijonov evrov, mestu pa prinese kar 250 milijonov evrov dohodka.

Letos v času sejma veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost v alzaški prestolnici skrbi 500 pripadnikov varnostnih sil, okoli središča mesta, ki leži na otoku, pa so postavljene nadzorne točke. Vsi, ki želijo priti v središče mesta, morajo varnostnikom oz. vojakom pokazati vsebino vseh torb, vreč in prtljage, odpreti morajo tudi plašč ali jakno. Tramvaji se na otoku v času sejma ne ustavljajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine