4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Številne države zbirajo denar za pomoč Venezueli, vendar Maduro pomoč zavrača, češ »narod je dobro preskrbljen«

Petindvajset držav je obljubilo 100 milijonov ameriških dolarjev za humanitarno pomoč Venezueli, je po četrtkovi konferenci držav Organizacije ameriških držav (OAS) o humanitarni pomoči Venezueli v Washingtonu sporočil ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

 

David Smolanksy, koordinator delovne skupine organizacije za migracije in begunce iz Venezuele, je povedal, da bodo denar namenili centrom za pomoč na venezuelski meji v Kolumbiji in Braziliji ter na karibskem otoku Curacao, ki je del nizozemske kraljevine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na odprtju konference je predstavnik samooklicanega venezuelskega predsednika Juana Guaidoja v ZDA, Carlos Vecchio izpostavil pomen tega, da pomoč dostavijo v Venezuelo do 23. februarja, ki ga je Guaido določil za datum dostave pomoči v državo.

Več ton pomoči v živilih in zdravilih, ki so jih poslale ZDA, namreč že od 7. februarja čaka v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, ker prehod onemogoča venezuelska vojska. V tem kraju je britanski poslovnež in milijarder Richard Branson za 22. februar napovedal dobrodelni koncert za Venezuelo, s katerim želi povečati zavedanje v svetu o krizi v Venezueli in zbrati sredstva za humanitarno pomoč.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro pomoč iz tujine zavrača, češ da je izgovor za pripravo ameriškega vojaškega posredovanja v državi, saj ima Guaidoja za marioneto ZDA.

Venezuelsko vrhovno sodišče pa je v četrtek odredilo kazenski pregon članov odbora venezuelske naftne družbe PDVSA in njene podružnice v ZDA Citgo, ki jih je v sredo imenoval venezuelski parlament, v katerem ima opozicija večino, a mu je Maduro odvzel vse pristojnosti. Njihovo imenovanje je zato nezakonito, trdijo oblasti, obtožili pa naj bi jih zaradi korupcije, organiziranega kriminala in terorizma. V vodstvu naftne družbe PDVSA so sicer ob imenovanju omenjenega odbora zatrdili, da se pri vodenju družbe ni nič spremenilo, poroča AFP.

Venezuela se sooča z najhujšo gospodarsko krizo v sodobni zgodovini. Letos naj bi po napovedih Mednarodnega denarnega sklada hiperinflacija dosegla 10 milijonov odstotkov. Zaradi pomanjkanja, tudi osnovnih živil in zdravil, je državo po ocenah od leta 2014 zapustilo že 2,4 milijona prebivalcev.

Države OAS so sicer v odnosu do venezuelske krize razdeljene. Organizacija je sprejela resolucijo, v kateri je obsodila politiko Madure, vendar je samo 16 od 34 članic podpisalo izjavo o priznanju Guaidoja za začasnega predsednika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine