11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Sirija želi doseči sklic seje varnostnega sveta OZN, ker je Donald Trump priznal Golansko planoto kot del Izraela

Sirija je zaradi odločitve ZDA, da priznajo suverenost Izraela nad Golansko planoto, v torek pozvala k sklicu seje Varnostnega sveta Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah diplomatskih virov bo Varnostni svet nujno sejo izvedel še nocoj, a odločitve ni pričakovati.

 

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši ob prisotnosti izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja podpisal odlok o razglasitvi priznanja izraelske suverenosti nad Golansko planoto, ki je po mednarodnem pravu sicer del Sirije.

Sirska misija pri Združenih narodih je predsedujočo VS ZN Francijo v torek pozvala, naj skliče sejo varnostnega sveta ZN, ki bo razpravljal o “razmerah na okupirani sirski Golanski planoti in nedavni očitni kršitvi resolucij Varnostnega sveta ZN s strani njegove stalne članice”, poroča AFP.

V Siriji so se že v ponedeljek odzvali, da Trump s priznanjem izraelske suverenosti nad Golansko planoto flagrantno krši mednarodno pravo in ustanovno listino ZN. Na sirskem zunanjem ministrstvu so ocenili, da gre za agresivno potezo Trumpa, ki nima nobene pravne avtoritete, da legalizira okupacijo Golanske planote.

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, pozneje pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava. K umiku je Izrael z že tremi resolucijami pozval tudi Varnostni svet.

A vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika pri ZN Jonathan Cohen je dejal, da bi bilo noro, če bi Golansko planoto vrnili sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu in Iranu. “Da bi dopustili, da bi Golansko planoto nadzoroval sirski ali iranski režim, bi bilo tako, kot da bi zatisnili oči pred grozodejstvi Asadovega režima in maligno in destabilizirajočo prisotnostjo Irana v regiji,” je dejal.

Kot navaja AFP, sicer ni pričakovati, da bi Varnostni svet danes izrekel stališče glede ameriške odločitve za priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto. Za to bi namreč potrebovali konsenz med 15 člani tega organa, ZDA pa kot stalna članica ne bi smele biti proti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine