10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Severnokorejski diktator se hvali, da v njegovi državi nimajo niti enega okuženega s Covid19. Mu verjamete?

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je odziv svoje države na pandemijo covida-19 označil za “sijajen uspeh”. Hkrati je opozoril, da mora država ostati v najvišji pripravljenosti zaradi novega koronavirusa. Severnokorejske meje ostajajo zaprte do nadaljnjega. Uradno v državi doslej niso zabeležili še nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.

 

Kim je ob tem na četrtkovem zasedanju politbiroja severnokorejske komunistične partije posvaril, da bi omilitve ukrepov lahko privedla do “nepredstavljive in nepopravljive krize”. Dodal je, da je Pjongjangu uspelo preprečiti, da bi virus prišel v državo, vendar to po njegovih besedah ni razlog za samozadovoljnost, poroča nemške tiskovna agencija dpa.

Severna Koreja je svoje meje zaprla konec januarja, ko se je virus začel širiti po sosednji Kitajski. To je prizadelo tudi trgovinske vezi s Kitajsko, ki velja za njenega ključnega podpornika in dobavitelja pomoči. V državi so poleg tega uvedli stroge ukrepe, zaradi česar se je več tisoč ljudi znašlo v izolaciji. Za vse, ki jim dovolijo vstop v državo, je poleg tega obvezna 30-dnevna stroga karantena. Po oceni poznavalcev bi lahko severnokorejske meje ostale zaprte do konca leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi naj bi več kot 40 odstotkov od skupno 25 milijonov prebivalcev živelo v pomanjkanju. Minuli mesec pa naj bi se razmere po oceni Združenih narodov zaradi zaprtja meja in drugih ukrepov proti pandemiji še poslabšale. Poleg tega je o dejanskem stanju severnokorejskega zdravstvenega sisteme znanega bolj malo.

Po uradnih navedbah v državi doslej niso zabeležili nobene okužbe z novim koronavirusom. Južnokorejski mediji sicer poročajo, da je bilo četrtkovo zasedanje politbiroja že drugo tovrstno v zadnjih treh mesecih o pandemiji, kar bi lahko nakazovalo, da so razmere v državi resne. Analitiki menijo, da je dejansko zelo malo verjetno, da bi se država izognila okužbam z novim koronavirusom ter da se njen šibak zdravstveni sistem ni sposoben soočiti z večjim izbruhom.

V sosednji Južni Koreji trenutno beležijo od 40 do 60 primerov okužb z novim koronavirusom dnevno, Kitajska pa je bila minuli mesec priča porastu okužb predvsem v Pekingu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine