10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Sanchez v prvem krogu ni dobil zadostne podpore za vodenje vlade

Vodja španskih socialistov Pedro Sanchez danes v parlamentu pričakovano še ni dobil zadostne podpore, da bi prevzel krmilo vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Socialist, ki namerava oblikovati manjšinsko vlado z levim Podemosom, bi lahko dovolj glasov zbral na drugem glasovanju prihodnji teden.

Sanchez bi v prvem krogu glasovanja potreboval absolutno večino v 350-članskem parlamentu oz. 176 glasov. A je zanj glasovalo 166 poslancev, 165 jih je bilo proti, 18 pa se jih je vzdržalo. En poslanec je zaradi bolezni manjkal.

Izid glasovanja je bil pričakovan, saj socialisti skupaj s Podemosom in baskovskimi nacionalisti (PNV) nimajo dovolj glasov za absolutno večino.

V drugem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v torek, pa Sanchez potrebuje zgolj navadno večino. To bo dobil, če se bo vseh 13 poslancev Katalonske republikanske levice (ERC) vzdržalo glasovanja, kot so to pri stranki sklenili v četrtek. Predvidoma lahko računa na podporo oz. vzdržanje manjših strank, med drugim regionalnih.

V primeru imenovanja 47-letnega Sancheza bo Španija po skoraj letu dni politične krize vendarle dobila vlado. Socialisti in Podemos bi skupaj imeli 155 poslancev. To bo prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975.

Sanchez med drugim obljublja dvig najnižjih plač in zvišanje davkov za najbogatejše in velika podjetja. Odpravil naj bi tudi del sporne delovne reforme iz leta 2012, ki je med drugim olajšala odpuščanje.

V zvezi s Katalonijo je poudaril dialog in izpostavil, da je potrebno razumeti frustracije tako tistih za kot tistih proti katalonski neodvisnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine